Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Στο τραπέζι του euroworking group το ολιστικό πλάνο ανάπτυξης, στον πάγο τα σενάρια αναβολής περικοπών των συντάξεων

Η δουλειά που απομένει να γίνει είναι εξαιρετικά απαιτητική, ο χρόνος εξαιρετικά περιορισμένος και οι προσδοκίες εξαιρετικά μεγάλες. Το σημερινό euroworking group αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή της εποχή. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ανησυχία που επικρατεί είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αισιοδοξία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Euroworking group

Στα χέρια των θεσμών το ολιστικό πλάνο ανάπτυξης

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις που αφορούν στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας. Πηγές των Βρυξελλών υποστήριζαν ότι αποτελούν μία πρώτη βάση συζήτησης παρά τις ενστάσεις που ήδη εκφράζονται από την πλευρά των θεσμών και πριν ακόμη καταστούν σαφείς οι πρώτες αντιδράσεις των δανειστών (eurogroup). Αυτές αφορούν στις παρεμβάσεις για την αγορά εργασίας, στο όχι ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και σε δημοσιονομικά ζητήματα. Παράλληλα, η Φρανκφούρτη δε βλέπει με καλό μάτι την προώθηση μοντέλου συνεταιριστικών τραπεζών.

Χωρίς «σκόντο» η αξιολόγηση

Μπορεί η συζήτηση για το ολιστικό πλάνο να βρίσκεται ακόμη στο πρώτο της στάδιο, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Πλέον όχι μόνο οι θεσμοί, αλλά και τα κράτη-μέλη εμφανίζονται πιεστικά ως προς την απρόσκοπτη τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο ακέραιο προκειμένου να προχωρήσουν ουσιαστικά οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη μνημονιακή επιτήρηση.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την πιθανότητα μεταφοράς προαπαιτούμενων μετά τον Αύγουστο του 2018 έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στη σημερινή συνεδρίαση του euroworking group. Η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης των 88 προαπαιτουμένων –με χρονικό ορίζοντα τον Ιούλιο, το αργότερο- αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να οδηγηθεί ομαλά η Ελλάδα στο πρόγραμμα «μεταμνημονιακής επιτήρησης». Κι αυτό φαίνεται να έχει μεταφερθεί στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Σε αυτό το επίπεδο, η διαπραγμάτευση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η ελάφρυνση του χρέους

Πρόκειται για συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει δύο πτυχές. Η πρώτη αφορά τις ασκήσεις επί χάρτου για τη σύνδεση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με μελλοντικές αποπληρωμές των υποχρεώσεων της χώρας. Η δεύτερη αφορά την άμεση σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την (μεσοπρόθεσμη) εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν. Αυτή ακριβώς η διασύνδεση θα διαμορφώσει και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Πλήρης εφαρμογή συμφωνηθέντων στα δημοσιονομικά

Το δυσκολότερο ωστόσο κομμάτι σε πολιτικό επίπεδο αφορά στην εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019. Το σενάριο αναβολής της εφαρμογής τους δεν συγκεντρώνει πλέον ιδιαίτερες πιθανότητες. Τόσο οι πιστωτές της χώρας όσο και το ΔΝΤ παραμένουν προσκολλημένοι στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όπως αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί. Έτσι, η παρέμβαση στο ασφαλιστικό που αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων από την αρχή της επόμενης χρονιάς δεν έχει περιθώρια αναβολής, πόσο μάλλον ακύρωσης.
Ακόμα και στην περίπτωση που επιχειρηθεί συμψηφισμός των περικοπών με εφαρμογή αντιμέτρων αυτό επίσης αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η διανομή του υπερπλεονάσματος διέπεται από συγκεκριμένο συμφωνημένο πλαίσιο και εντάσσεται –κατά τους θεσμούς- στο συνολικό πλαίσιο στήριξης του ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.


http://www.athina984.gr/2018/04/12/sto-trapezi-tou-euroworking-group-olistiko-plano-anaptyxis-ston-pago-ta-senaria-anavolis-perikopon-syntaxeon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου