Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Σκιά… Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση του μνημονίου

Οι επιστροφές των κερδών των Κεντρικών Ευρωπαϊκών Τραπεζών και της ΕΚΤ στην Ελλάδα αποτελούν βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σχετίζονται άμεσα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.


Σφήνωμα με πληροφορίες, οι θεσμοί (συμπεριλαμβανομένης της Κομισιόν) και οι δανειστές της χώρας προκρίνουν μεταξύ άλλων σύνδεση της επιστροφής των κονδυλίων αυτών με εκπλήρωση δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, συζητείται το ενδεχόμενο οι επιστροφές αυτές να μην αφορούν μόνο σε αποπληρωμή του χρέους αλλά παράλληλα να στηρίξουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, την ώρα που η συζήτηση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης επανέρχεται στο προσκήνιο. Από κοινού με τον Fabio De Masi, Γερμανό ευρωβουλευτή της Αριστεράς, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της ΕΚΤ προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα νομική γνωμοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας από εξωτερικούς συμβούλους με ημερομηνία 23/4/2015. Τον Οκτώβριο του 2017, η ΕΚΤ είχε απορρίψει σχετικό αίτημα. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έγγραφης διαδικασίας ναι αναμένεται να  συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές κερδών των ετών 2015-16 παρέμειναν παγωμένες, με ευρωπαϊκές πηγές να συνδέουν την απόφαση αυτή με τις πολιτικές Βαρουφάκη την περίοδο της επίμαχης θητείας του στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Η ελληνική πλευρά φαίνεται εκείνη την περίοδο να μην απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 2.2δις ευρώ. Παράλληλα, οι επιστροφές του 2014 φέρεται να κατέληξαν στον ESM, ενώ κανονικά προχώρησαν οι επόμενες επιστροφές προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου