Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Τα μηνύματα Τόμσεν στην Αθήνα – Επιθυμητή όχι άμεσα επιβεβλημένη η μείωση του αφορολόγητου

Mε μια πρώτη ματιά οι χθεσινές δηλώσεις του Πολ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον δείχνουν να μη «βγάζουν» ειδήσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ έστειλε σαφή μηνύματα προς την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά την κατάσταση σε ό,τι αφορά τη θέση του Ταμείου για την Ελλάδα και την (αναμενόμενη) ενεργοποίηση του προγράμματός του.

Αποτέλεσμα εικόνας για τομσεν


Προθεσμία έως τα μέσα Μαΐου

«Δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς τουλάχιστον μία αξιολόγηση»  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προγράμματος θα πρέπει να βρει το Ταμείο με ενεργό πρόγραμμα δικό του πρόγραμμα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις της Αθήνας. Στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, θα φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα μέσα στον Μάιο, έχοντας το πράσινο φως από το ΔΣ του Ταμείου να διαπραγματευθεί με ενεργοποιημένο το επί της Αρχής ελληνικό πρόγραμμα .

Ρύθμιση χρέους χωρίς πολιτικές εγκρίσεις (αλλά με προαπαιτούμενα)

Η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ προϋποθέτει βέβαια την οριστική συμφωνία Βρυξελλών – Βερολίνου – Ουάσιγκτον αναφορικά με τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.  Ο Πολ Τόμσεν ήταν αρκούντως σαφής στις χθεσινές του δηλώσεις. Το Ταμείο επιδιώκει αυτοματοποιημένους μηχανισμούς. Σε επίπεδο μακροπρόθεσμων μέτρων ρύθμισης του χρέους, αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση των αποπληρωμών του με την ανάπτυξη βρίσκει σύμφωνο του ΔΝΤ. Σε επίπεδο μεσοπρόθεσμων μέτρων, αυτό που θα ήθελε το Ταμείο είναι να μη συνδέονται με διαρκείς ενδιάμεσες πολιτικές αποφάσεις των Ευρωπαίων. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα συνδέονται με υλοποίηση προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά. Άλλωστε οι εκπρόσωποι του Ταμείου έχουν μπει ήδη στη διαδικασία συζήτησής τους. Είναι όμως –αναπόφευκτα- προφανές ότι αυτοί που ουσιαστικά θα πιστοποιούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα είναι οι… σημερινοί θεσμοί.

Αναγκαία αλλά όχι άμεσα απαιτητή η μείωση του αφορολόγητου

Η αναφορά του Πολ Τόμσεν στο αφορολόγητο ήταν σε πρώτο χρόνο ανακουφιστική για την Κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ συντάχθηκε απολύτως με την άποψη ότι η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.

Σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής, η κατάσταση διαφοροποιείται. Είναι μάλλον κοινός τόπος σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι τα φορολογικά βάρη είναι ετεροβαρώς κατανεμημένα στην παρούσα φορολογική βάση και φέρουν έντονο αντιαναπτυξιακό πρόσημο. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, αλλά δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι ο,τιδήποτε εφαρμόζεται πέραν των φορολογικών κλιμακίων αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους στο σύνολό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική της χώρας συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον. Στην Ουάσιγκτον –αλλά και στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο eurogroup- θα έβλεπαν με καλό μάτι μία σταδιακή μείωση του αφορολόγητου από το 2019 με ταυτόχρονη αλλαγή στην «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης. Το «φορολογικά ορθόν» ωστόσο δεν ταυτίζεται πάντα με το «πολιτικά επιδιωκόμενο», ειδικά εν μέσω προεκλογικής –όποτε κι αν γίνουν εκλογές- περιόδου. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς θα αποτελούσε σαφές δείγμα ιδιοκτησίας αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και πιθανότατα θα έδινε στην  ελληνική διαπραγματευτική ομάδα περισσότερους βαθμούς ελευθερίας σε ό,τι αφορά προαπαιτούμενα η υλοποίηση των οποίων (πράγματι) απαιτεί περισσότερο χρόνο. 

http://www.athina984.gr/2018/04/21/ta-minymata-tomsen-stin-athina-epithymiti-ochi-amesa-epivevlimeni-miosi-tou-aforologitou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου