Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΔΝΤ: Οι προβλέψεις για ανάπτυξη «πονοκέφαλος» για την Αθήνα

Αρνητικά είναι τα πρώτα μηνύματα που στέλνει το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση το βαθμό δυσκολίας των συζητήσεων που αφορούν στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για ανάπτυξη το 2018 σε 2,0% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 2,6% της πρόβλεψης του Οκτωβρίου. Ο εθνικός προϋπολογισμός κάνει λόγο για ανάπτυξη 2.5%. Το Ταμείο προβλέπει μάλιστα για το 2019 ακόμη μικρότερη ανάπτυξη (1,8%). Το 2017 έκλεισε με ανάπτυξη 1.4% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του Ταμείου για 1.8%.

Πηγές κοντά στους θεσμούς, τονίζουν ότι πλέον το έργο της διαπραγμάτευσης ειδικά σε ό,τι αφορά κοινωνικές παροχές γίνεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το «βασικό σενάριο» που τείνει να διαμορφωθεί δε θα επιτρέπει –σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ- την εκ των προτέρων απόφαση για αντίμετρα αλλά και για περαιτέρω μέτρα κοινωνικής πολιτικής εντός του 2019.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αντιμέτρων εντός του 2019, όπως αυτά προβλέπονται από την τρέχουσα συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Αυτό συνεχίζει να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Κυβέρνησης. Οι αντίστοιχες δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ αναμένονται αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου