Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Οι 75 μέρες που θα κρίνουν την τύχη… δύο γενεών

Στο πρόσφατο παρελθόν, μία ελληνογερμανική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο θα συνοδευόταν από σειρά δηλώσεων και διαφορετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές. Αυτή τη φορά, η συνάντηση Σολτς-Τσακαλώτου είχε σαφώς ηπιότερη προβολή και μάλλον λιγότερες λεκτικές εντάσεις. Το μήνυμα, ωστόσο, παρέμεινε εξίσου αυστηρό και σαφές.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η επισπεύδουσα σε ό, τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Ιουνίου και την κατάρτιση του ολιστικού προγράμματος ανάπτυξης της χώρας», δήλωνε το μεσημέρι της Κυριακής στον Αθήνα 9.84 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση –ακόμη και αν χρειαστούν λίγες περισσότερες ημέρες από το ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου που δείχνει να χάνεται- οφείλει να τηρήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, για να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμά της.


Σε ό, τι αφορά το ολιστικό πρόγραμμα, το οποίο συζητά με τους θεσμούς και τους πιστωτές της, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει καταρτίσει ένα κείμενο θέσεων αντίστοιχο με αυτό που κατέθεσε η Κύπρος, η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, εξερχόμενες από τα προγράμματά τους. Η βασική διαφορά είναι ότι καμία από τις χώρες αυτές δεν έλαβε ελάφρυνση του χρέους της και, προφανώς, για καμία από αυτές δεν προβλεπόταν σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με μεταρρυθμίσεις, όπως για την Ελλάδα. Αυτό ήταν που κατέστη σαφές σε χθεσινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικού Όλαφ Σολτς στο γερμανικό Τύπο.

Η επιτήρηση που θα λάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα είναι πολύ αυστηρότερη και θα περιλαμβάνει τόσο ρήτρες μεταρρυθμίσεων όσο και ρήτρες μη αντιστρεψιμότητας μέτρων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω μηνύματα είναι πλέον ξεκάθαρα προς την ελληνική πλευρά η οποία, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη, μπορεί να αναμένει μεσοπρόθεσμα ελάφρυνση του χρέους της κατά 25-30%. Στο ζήτημα του χρέους, μάλιστα, σύμμαχός της παραμένει το ΔΝΤ, το οποίο –σε επίπεδο Ουάσιγκτον γκρουπ- θα φιλοξενήσει τις επόμενες σχετικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής του συνόδου, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Το αργότερο έως το τέλος του μήνα, ενδεχομένως και μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου, το Ταμείο αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει αν θα ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι το Βερολίνο έχει αποσύρει από τη ρητορική του το «αν χρειαστεί» στην ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους, είναι εξαιρετικά πιθανό οι συζητήσεις για το μοντέλο που θα ακολουθηθεί να καταλήξουν σε συμφωνία, παρά τις όποιες υφιστάμενες διαφωνίες στους κόλπους των πιστωτών της χώρας. Αυτό όμως σημαίνει ότι η πίεση για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση αποκρατικοποιήσεων είναι εξίσου βέβαιο ότι θα ενταθεί.

Είναι μάλλον κοινότυπο να επισημάνουμε πόσο σημαντικές είναι οι επόμενες 75 ημέρες (2,5 μήνες) για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Είναι επί της ουσίας οι μέρες που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι δύο επόμενες γενιές Ελλήνων θα αποπληρώσουν τα χρέη που τους κληροδοτούν οι προηγούμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου