Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Euroworking group στο… παρά πέντε

Έως και το πρωί της 22ας Ιανουαρίου αναμένεται να διαρκέσει ο… αγώνας δρόμου της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του ESM. Πηγές των ευρωπαϊκών θεσμών επεσήμαιναν χθες ότι ακόμη απομένουν να κλείσουν περισσότερα από 20 προαπαιτούμενα εκ των 110 της λίστας, τα οποία ωστόσο δεν απαιτούν νέα νομοθετική ρύθμιση.


Ήδη οι θεσμοί αναλύουν διεξοδικά το περιεχόμενου του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε προκειμένου να το συνδέσουν με (εκπληρωθέντα) προαπαιτούμενα. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουν τη λίστα των –επί του παρόντος- 82 νέων προαπαιτουμένων που θα συνδέονται με την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Το πιθανότερο ως στιγμής σενάριο, θέλει το Euroworking group να συνεδριάζει λίγες ώρες πριν το eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας προκειμένου –έχοντας την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών- να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έως τον Φεβρουάριο.

Την απόφαση θα επικυρώσει το Συμβούλιο των Υπουργών και το ποσό που αναμένεται να εκταμιευθεί από τον ESM ανέρχεται σε 6.7 δις ευρώ. Από αυτά, 3,3 δισ. αφορούν στην εξυπηρέτηση του χρέους, 1.5 δισ. ευρώ στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και 1.9 δισ. θα αποτελέσουν το πρώτο μέρος του μαξιλαριού που θα χρειαστεί η χώρα για έξοδό της στις αγορές, μετά τον Αύγουστο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου