Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ένα Euroworking Group που δε θυμίζει τα παλιά

Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 7 χρόνια που η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης δεν αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους στην σημερινή ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Τα προαπαιτούμενα που χρειάζονταν νομοθέτηση συζητούνται ήδη στο ελληνικό κοινοβούλιο και πλέον είναι απολύτως σε ελληνικά χέρια η τύχη της 3ης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Σε κάθε περίπτωση, οι πλειστηριασμοί παραμένουν το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις της χώρας με τους θεσμούς. Αυτό που ουσιαστικά προέχει για τους θεσμούς είναι η πλήρης και αποτελεσματική λειτουργία του (αναθεωρημένου) νομοθετικού πλαισίου και το συγκεκριμένο ζήτημα είναι και το μόνο που δεν προτίθενται να βάλουν νερό στο κρασί τους. Κι αυτό γιατί στα περισσότερα εκ των ζητημάτων μεταρρυθμίσεων οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας φαίνεται να έχουν «σπρώξει το τενεκεδάκι» για την τέταρτη αξιολόγηση – ενδεχομένως και ακόμη παρακάτω. Για την ώρα η λογική της Κομισιόν «big on big, small on small» βρίσκει εφαρμογή περισσότερο από ποτέ.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης του, η τελευταία παρουσία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ στην προεδρία του. «Η συνεισφορά του στο να γεφυρώνει αποτελεσματικά διαφορές από την αρχή της ελληνικής κρίσης έως σήμερα και να δίνει κοινά αποδεκτές λύσεις είναι τεράστια. Η εμπειρία του
δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη» υποστήριζε πρόσφατα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ιδιαίτερα έμπειρος σε ζητήματα ατζέντας του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ είναι και ο διάδοχός του Χανς Φάιλμπριφ. Ο Ολλανδός εκπρόσωπος στην ομάδα εργασίας είναι το παλαιότερο μέλος της και η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αναμένεται ομαλή. Τυπικά, ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής της προεδρίας του eurogroup. Θα λάβει χώρα αύριο Παρασκευή στην πρεσβεία της Πορτογαλίας στο Παρίσι, με τον Μάριο Σεντένο να αναλαμβάνει και τυπικά τη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου