Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Με το βλέμμα στην Αθήνα οι Βρυξέλλες – Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες που οι Βρυξέλλες ρίχνουν έντονα το βλέμμα τους στην Αθήνα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Κομισιόν παρακολουθούν τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, γνωρίζοντας πλέον ότι το χρονοδιάγραμμα έως το Συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης της ερχόμενη Δευτέρα είναι ασφυκτικό.


Απομένουν μόλις τρεις μέρες προκειμένου να εκπληρωθεί το σύνολο των 110 προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος και κανείς δε θα ήθελε να προκύψουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή της.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρακολουθούν και τις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις, μετά τη χθεσινή παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας. Η εμπειρία τους έχει δείξει ότι η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτής της κυβέρνησης στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ανθεκτικότερη από προηγούμενες και τη θεωρούν ικανή να κλείσει τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Ωστόσο, ο δρόμος περνά μέσα από ακόμη δύο αξιολογήσεις και κανείς στις Βρυξέλλες δε θα ήθελε να αναβιώσει ένα νέο ελληνικό δράμα. Έστω κι αν πλέον τα δεδομένα της χώρας απέχουν πολύ από το 2015 ή το 2012.

Στο τραπέζι η συμφωνία για την επόμενη μέρα

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άλλωστε έχουν καταλήξει στο μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα μετά τον Αύγουστο του 2018. Έστω κι αν οι παράμετροι του δεν έχουν συμφωνηθεί διεξοδικά. «Μία συμφωνία για το χρέος είναι λογικό να έχει προαπαιτούμενα για την Ελλάδα» επεσήμανε μάλιστα ανοικτά ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking group Τόμας Βίζερ στην Καθημερινή. Για να έχει ωστόσο νόημα αυτή η συζήτηση, η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει τους σκοπέλους δύο αξιολογήσεων. Γι’ αυτό και η σημερινή μέρα συγκεντρώνει έντονα την προσοχή των ευρωπαϊκών θεσμών προς την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το είδος και το περιεχόμενο της συμφωνίας της επόμενης μέρας, όσα επεσήμανε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας Γιώργος Παγουλάτος στον Αθήνα 984 δίνουν μία πρώτη εικόνα: «Δύσκολα θα περιγραφεί άμεσα το σύνολο όλων των παρεμβάσεων στο ελληνικό χρέος. Θα γνωρίζουμε τις πρώτες από αυτές και στη συνέχεια αναλόγως της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, θα υπάρχουν χρονικά ορόσημα που θα καθορίζονται οι επόμενες».

Ένα τέτοιο σενάριο δε δείχνει έναν απολύτως ξεκάθαρο δρόμο για την ελληνική οικονομία, σίγουρα ωστόσο συνδέεται με την «καθαρότερη εφικτή» έξοδο προς τις αγορές, τον ερχόμενο Αύγουστο. Επί της ουσίας, το στοίχημα της «καθαρής εξόδου» είναι περισσότερο πολιτικό. Το ουσιαστικό στοίχημα είναι αυτό της «διατηρήσιμης εξόδου». Μιας εξόδου που εξασφαλίζεται μόνο μέσα από ισχυρή ανάπτυξη. Τέτοια που θα επιτρέπει στη χώρα να καλύπτει τα επιτόκια δανεισμού της χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Και περνά και αυτό από τις δύο τελευταίες αξιολογήσεις του τρέχοντος προγράμματος. Με τη μία να κρίνεται στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου