Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αθήνα – ΔΝΤ: Η Ευρώπη τους φέρνει πιο κοντά

Σπανίως λαμβάνονται αποφάσεις σε μία διμερή συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο. Συνήθως επιβεβαιώνεται η πρόοδος που έχει καταγραφεί σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και «επισφραγίζεται» μία συνέχεια που έχει –σε μεγάλο βαθμό- προεξοφληθεί. Περίπου μία τέτοια συνάντηση ήταν η χθεσινή.



Το ΔΝΤ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες επαφές με την ευρωπαϊκή πλευρά προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικό πρόγραμμα, αφού πρώτα συγκλίνουν οι προβλέψεις του με τις ευρωπαϊκές αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα επιχειρεί να ενταχθεί σε μία «ευρωπαϊκή κανονικότητα» η οποία θα διαφέρει από αυτή των υπολοίπων χωρών που εξήλθαν από δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά θα εντάσσεται στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ.


Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στο Νταβός με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση με τον Γάλλο Επίτροπο είχε ως επικοινωνιακό σκοπό να προβάλει την προσπάθεια επιστροφής (και) της Ελλάδας στο δρόμο της κανονικότητας. Οι αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τον ερχόμενο Μάιο. Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί έναν σύμμαχο στην ανάγκη (εμπροσθοβαρούς) ρύθμισης του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα έναν απαιτητικό συνομιλητή σε ό,τι αφορά τα δύσκολα ζητήματα των παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Τα επόμενα βήματα
Στην Ουάσινγκτον ήδη προχωρούν στην κατάρτιση μίας Έκθεσης Διατηρισιμότηας του ελληνικού χρέους (DSA) που θα συγκλίνει με εκείνη των Ευρωπαίων και θα προεξοφλεί παρεμβάσεις που θα το καθιστούν «διατηρήσιμο». Με αυτό το δεδομένο, το ΔΝΤ αναμένεται εντός των ερχόμενων εβδομάδων –ίσως και στα μέσα του επόμενου μήνα-να ενεργοποήσει το τρέχον επί της Αρχής ελληνικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μία αξιολίγηση, αυτή του Μαϊου-Ιουνίου, η οποία και θα συμπέσει με την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Στη συνέχεια το Ταμείο –εφόσον ζητηθεί- μπορεί να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα παρακολούθησης μεταρρυθμίσεων με την Ελλάδα (PCI) το οποίο δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση, αλλά μόνο επιτήρηση. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η γερμανική πλευρά θα θελήσει να παραμείνει στην «κανονικότητα» ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου ευρωπαϊκής επιτήρησης ή θα προτιμήσει να διατηρήσει και την επιπλέον «ασφάλεια» μέσω και ενός προγράμματος του ΔΝΤ.

Η αλλαγή φρουράς
Παράλληλα, ως αναμένετο από πέρσι το καλοκαίρι, η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να αντικατασταθεί στη θέση του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα από τον Πίτερ Ντόλμαν. Ο Ντόλμαν έχει ήδη συμμετάσχει στις πρόσφατες επισκέψεις της αποστολής στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα έμπειρο στέλεχος του Ταμείου. Ήταν επικεφαλής της αποστολής στη Λευκορωσία, το 2016 , ενώ έχει ηγηθεί αποστολών στην Ρωσία,την Ουκρανία και την Ισλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου