Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Daniel Hannan: Με «περισσότερη Ευρώπη» δε λύνονται όλα τα προβλήματα της ΕΕ (audio)


Η απάντηση των Βρυξελλών σε κάθε πρόβλημα δεν μπορεί να είναι «περισσότερη Ευρώπη» μας λέει ο Daniel Hannan, Βρετανός Ευρωβουλευτής, γενικός γραμματέας της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμιστικών και Συντηρητικών Κομμάτων.

                         

Εκλεγμένος με τους συντηρητικούς της Βρετανίας και ευρωβουλευτής από το 1999, ο Hannan, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 984, δίνει τη δική του εξήγηση στην απόφαση των συμπολιτών του για brexit, εστιάζοντας περισσότερο σε θέματα δημοκρατίας, παρά στην ξενοφοβία.

«Αν κάποιος Βρετανός ισχυριστεί ότι το δημοψήφισμα είχε να κάνει με τη μετανάστευση, σας εγγυώμαι ότι πρόκειται για ψηφοφόρο υπέρ της παραμονής. Μπορούμε να δούμε και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Όλες συμφωνούν ότι η πρώτη αιτία ψήφου υπέρ της εξόδου με μεγάλη διαφορά ήταν η δημοκρατία. Ή αν προτιμάτε η κυριαρχία, η άποψη ότι οι αποφάσεις που επηρεάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λαμβάνονται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ζήτημα της μετανάστευσης ήταν δεύτερο και με μεγάλη απόσταση από το πρώτο. Και ακόμα και για εκείνους που εστίασαν στο μεταναστευτικό, δεν είναι ότι περίμεναν ή ήθελαν μία δραστική μείωση των μεταναστών σε απόλυτους αριθμούς. Αυτό που νομίμως και εύλογα ήθελαν είναι να διατηρούμε κατά προσέγγιση τον έλεγχο πόσων χονδρικώς έρχονται στη χώρα, Να γνωρίζουμε περίπου τον απόλυτο αριθμό τους. Πρόκειται για δικαίωμα που οι υπόλοιπες χώρες λαμβάνουν ως δεδομένο».

Αν και υπέρμαχος του brexit, ο Daniel Hannan ήταν αντίθετος με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και δε συσχετίζει τις αιτίες των δύο εκλογικών αποτελεσμάτων:

«Το να θεωρείς το Brexit ανάλογο με το να ψηφίζεις τον Τραμπ σημαίνει απλώς ότι κατανοείς λάθος τα κίνητρα και τα επιχειρήματα της καμπάνιας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Ο Ντόναλντ Τραμπ πίστευε ότι πρέπει να τον ψηφίσουν γιατί δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα. Οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές πίστευαν ότι πρέπει να βγούμε από την Ένωση γιατί θέλουμε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα. Η μόνιμη επωδός της επιχειρηματολογίας μας ήταν ότι στον 21ο αιώνα κάθε ήπειρος του πλανήτη ήταν σε σημαντική ανάπτυξη εκτός από την Ανταρκτική και την Ευρώπη. Οι Βρετανοί είδαν τη χώρα τους ως διεθνές κράτος συνδεδεμένο με κάθε ήπειρο. Και το επιχείρημα της καμπάνιας υπέρ της εξόδου -μπορείτε να διαφωνήσετε με αυτό, αλλά τουλάχιστον να το γνωρίζετε- ήταν ότι εκτός ΕΕ θα έχουμε περισσότερο ελεύθερο εμπόριο, με λιγότερους κανονισμούς και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο μέλλον».

Και αναφερόμενος την αντίδραση της Ευρώπης, συνεχίζει: «Οι Βρυξέλλες απαντούν στο Brexit και θα απαντούν σε κάθε μελλοντική κρίση με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισαν και τις προηγούμενες. Με περισσότερη Ευρώπη. Είναι ένα one-stop-shop. Η απάντηση σε κάθε ερώτημα. Αν ρωτήσετε τον κ. Φερχόφσταντ ‘τί ώρα είναι’, θα σας απαντήσει… ‘περισσότερη Ευρώπη’. Είναι η σταθερή απάντηση».

Όταν επισημάναμε στον Daniel Hannan ότι το brexit ή η εκλογή Τραμπ προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς ενδεχομένως να ανοίγουν το δρόμο σε ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη, ο ίδιος στάθηκε περισσότερο στις αντιδράσεις μερίδας αντιπάλων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, μετά τις αμερικανικές εκλογές:

«Οι αντιδράσεις που με ανησυχούν και στις δύο περιπτώσεις είναι οι αντιδράσεις της πλευράς των ηττηθέντων. Έχοντας οδηγήσει πολλούς μετριοπαθείς να ψηφίσουν εναντίον της άποψής τους, αναφερόμενοι ονομαστικά σε αυτούς και θεωρώντας ότι όσοι διαφωνούν είναι ρατσιστές, μισογύνηδες και διάφορα άλλα, ανέβασαν τους τόνους.

Προσωπικά δεν υποστήριζα τον Τραμπ. Θεωρώ ότι είχε ένα κακό επιτελείο. Έχει ηθικά αποτύχει να συγκροτήσει ένα καλό γραφείο. Θεωρώ ότι η αυτή η εκλογική αντιπαράθεση ήταν η χειρότερη που έχουν δει οι Αμερικανοί. Επέλεξαν δύο από τους χειρότερους εκπροσώπους ενός μεγάλου έθνους ως επικεφαλής των δύο βασικών κομμάτων.

Παρόλα αυτά το βρίσκω εντελώς ασυνήθιστο να βλέπω νέους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα. Ποιο είναι το πρόβλημά τους με τη δημοκρατία; Τι σύστημα θα ήθελαν να έχουν; Νίκησε ακολουθώντας του κανόνες. Αυτή η αντίδραση είναι παράξενη για μένα.

Συμβαίνει το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσοι υποστήριξαν την παραμονή στην ΕΕ, δε δέχονταν το νόμιμο δικαίωμα της αντίθετης άποψης, όχι όλοι φυσικά, αλλά κάποιοι το αρνούνται. Υποστηρίζουν ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του αποτελέσματος και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον κόσμο να αποχρωματίζει τη συγκεκριμένη πολιτική τάξη. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου