Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Θ. Κατσάμπας:«Πολιτική η απόφαση συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα»

Περισσότερο πολιτική, παρά τεχνοκρατική, χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ σε νέο ελληνικό πρόγραμμα ο πρώην εκπρόσωπός της Ελλάδας στο Ταμείο, Θάνος Κατσάμπας, μιλώντας στον Αθήνα 984 και την εκπομπή «Αθήνα-Βρυξέλλες». Παράλληλα ο κ.Κατσάμπας αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ

                            

«Το τεχνικό επιτελείο, τα στελέχη του ΔΝΤ, δεν έχουν πρόθεση να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Και γιατί αντιμετώπισαν αποτυχίες, αλλά και γιατί θεωρούν ότι αντιμετώπισαν μία αντίδραση την οποία έχουν κανένα λόγο να την αντιμετωπίσουν και στο μέλλον. Ωστόσο, η κα. Λαγκάρντ, καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη του ταμείου, έχουν θέσει πολύ ξεκάθαρα τους δύο όρους κάτω από τους οποίους θα μπορέσει να επανέλθει το ταμείο

Κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους και ολοκλήρωση ορισμένων σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν αυτά τα δύο πραγματοποιηθούν , τότε δε θα έχει επιλογή το ταμείο για να μην επανέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ήταν μία πολιτική δέσμευση τς κας Λαγκάρντ».

 Χωρίς περιεχόμενο οποιαδήποτε ρύθμιση χρέους ως το 2021

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου περί του τρόπου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κατσάμπας υποστήριξε:

«Θα πρέπει να βγουν οι Ευρωπαίοι και να πουν συγκεκριμένα ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και τότε το ΔΝΤ θα επανέρθει στο πρόγραμμα έστω και αν αυτά υλοποιηθούν το 2018.  Ωστόσο. η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστεί καμία ελάφρυνση από πλευράς κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το έτος 2022, διότι δεν χρωστάει τίποτα μέχρι το 2022. Το 2012 της δόθηκαν δέκα χρόνια χάριτος, για την αποπληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου. Γι’ αυτό ακούτε τον κύριο Σόιμπλε να υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος. Ο ίδιος αναφέρει το 2018 για να είναι μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, αλλά μέχρι και το 2021 δεν πρόκειται να υπάρχει καμία επίπτωση ευνοϊκή στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας»

 Το αγκάθι του συνταξιοδοτικού

Απαντώντας στην ερώτηση, αν θα μπορούσε το ταμείο να συμμετέχει σε νέο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να είναι στην ατζέντα θέματα όπως το συνταξιοδοτικό, ο κ. Κατσάμπας επεσήμανε:

«Εγώ νομίζω ναι.  Υπάρχει η συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και στο πλαίσιο αυτής προσπαθούν όλοι να ‘ζυγιάσουν’ και να συμφωνήσουν. Εάν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2015, έναντι των Ευρωπαίων , δε νομίζω ότι το Ταμείο θα θέσει επιπλέον θέματα για την συμμετοχή του».

Ο κ. Κατσάμπας αναφέρθηκε παράλληλα στο ρόλο της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και τη στάση της απέναντι στην ελληνική κρίση, επισημαίνοντας ότι η θέση της ήταν και θα παραμείνει σταθερή: Ζητά από το ΔΝΤ να δώσει περισσότερο χρόνο και ευελιξία, από το Ευρωπαίους ελάφρυνση του χρέους και από την ελληνική πλευρά διαρθρωτικές μετaρρυθμίσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, ο κ. Κατσάμπας επεσήμανε ότι η επικράτησή του οφείλεται περισσότερο στην αδυναμία καταγραφής και ανάδειξης των δικών του αδυνάμων σημείων. «Τελικά έχασε η Χίλαρι Κλίντον γιατί δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τον Τραμπ με το ίδιο νόμισμα» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι η προεκλογική μάχη δεν ήταν μία μάχη πολιτικών τοποθετήσεων αλλά μία προσωπική αντιπαράθεση.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου