Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Αγκάθι και τα δημοσιονομικά, ορίζοντας ο Ιανουάριος στη διαπραγμάτευση

Μπορεί τα εργασιακά, η λειτουργία του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, καθώς νομοθετήματα άμεσα σχετιζόμενα με τα κόκκινα δάνεια και την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες να αποτελούν βασικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, οι εκκρεμότητες σε επίπεδο δημοσιονομικών επανέρχονται ωστόσο, εκ νέου, έντονα στο προσκήνιο.

Ο προϋπολογισμός του 2017 βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν είναι ξεκάθαρη η τάση της πορείας των εσόδων και των δαπανών. Κατά συνέπεια, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Σε περίπτωση μάλιστα που απαιτηθούν, τα νέα δεδομένα μεταφέρονται και στον προϋπολογισμό του 2018.

До понедельника должны быть решены все проблемные вопросы с представителями кредиторов

Επιπροσθέτως, σε δημοσιονομικό επίπεδο, ανοικτή παραμένει η διαφωνία της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς, αναφορικά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων (2019-2020).

Τόσο τα δημοσιονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού, όσο και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να συμφωνηθούν με δεδομένη την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να καταλήξουν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του χρέους. Η επίτευξη των στόχων των προϋπολογισμών της περιόδου 2016-18 και η συμφωνία σε συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βασικές παραμέτρους της Έκθεσης Βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και των μέτρων ελάφρυνσής του τα οποία θα συμφωνηθούν (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως περιγράφονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαϊου 2016).

Οι θεσμοί συνεχίζουν τις επαφές τους με την ελληνική πλευρά, ωστόσο η επίσκεψή τους στα μέσα Νοεμβρίου θα υποδείξει αν εν πολλοίς αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2016 ή έως τον Ιανουάριο του 2017. Μετά από τον πρώτο μήνα της επόμενης χρονιάς και με δεδομένες τις εκλογικές διαδικασίες σε κράτη – μέλη της ΕΕ από τα μέσα Μαρτίου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη ουσιαστικής προόδου ειδικά στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες θεωρούν τον Ιανουάριο ως τον κομβικό μήνα αναφορικά με την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

http://www.athina984.gr/2016/11/01/agkathi-ke-ta-dimosionomika-orizontas-o-ianouarios-sti-diapragmatefsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου