Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Πιο κοντά ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για το χρέος, αγκάθι οι εγγυήσεις για τις τράπεζες - Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Με μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης να έχουν ολοκληρωθεί, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών από ελληνικής πλευράς θεωρείται πλέον επιβεβλημένη. Επιβεβλημένη επίσης είναι και η επίσπευση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών της χώρας. Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών φέρεται να έχουν φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές.



Το τέλος του μήνα θεωρείται κρίσιμο σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της (πιθανής) ενεργοποίησης του επί της Αρχής ελληνικού προγράμματος του Ταμείου. Την ίδια ώρα, όμως, ένα επιπλέον εμπόδιο φαίνεται να έχει προκύψει. Το ΔΝΤ ζητά εγγυήσεις από την ΕΚΤ για την εκπλήρωση των στόχων λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.


Η αξιολόγηση

 Οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα έχοντας ως στόχο εντός λίγων ημερών να ξεκαθαρίσουν το τοπίο της αξιολόγησης. Από τη μία πλευρά γνωρίζουν ότι μία σειρά προαπαιτουμένων είναι διαδικαστικού χαρακτήρα. Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι έως το τέλος του μήνα πολύ δύσκολα θα έχουν «τικάρει» περισσότερα από 40.

Ο αριθμός των προαπαιτουμένων που θα έχει εκπληρώσει η χώρα έως τη λήξη του προγράμματός της παραμένει βασική παράμετρος τόσο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη μεταμνημονιακή περίοδο όσο και τους όρους που θα συνοδεύσουν ορισμένα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, τα προαπαιτούμενα που αφορούν στο πρόγραμμα του ΔΝΤ πρέπει να εκπληρωθούν έως τη λήξη του προγράμματός του, η οποία χρονικά θα συμπίπτει με τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Παράλληλα η κατάρτιση των προαπαιτουμένων του προγράμματος αποτελεί και το βασικό μέρος της διαπραγμάτευσης της επικείμενης αποστολής του Ταμείου με τις ελληνικές Αρχές. Οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο μνημονίου (MEFP) που θα βασίζεται στα 12 προαπαιτούμενα του «επί της Αρχής» προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρσι, αναθεωρημένα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Ζητά εγγυήσεις για τον τραπεζικό τομέα το ΔΝΤ

Υπάρχει ωστόσο ακόμα μία κρίσιμη παράμετρος που αφορά στις συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών. Πρόσφατα το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προϋποθέσεις συμμετοχής του σε προγράμματα χωρών που ανήκουν σε ζώνες κοινού νομίσματος. Η Ελλάδα προφανώς και αποτελεί την αφορμή για τη συγκεκριμένη αναθεώρηση, αλλά και την πρώτη χώρα που ενδεχομένως θα κληθεί να την εφαρμόσει.

Το Ταμείο ζητά εγγυήσεις επίτευξης των στόχων που αφορούν στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αλλά θεσμοθετημένη πρόσβαση σε στοιχεία που κρατά η ΕΚΤ. Αναπόφευκτα αυτό προσκρούει στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ και μία τέτοια συμφωνία απαιτεί χρόνο. Και στην παρούσα φάση, είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου