Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Διαπραγμάτευση – Ορίστηκε το «πότε» για να βρεθεί το «πώς»...


Είναι προφανές ότι η συνολική διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα γίνεται σε πολλά πεδία. Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ και μεταμνημονιακή επιτήρηση αποτελούν ταυτόχρονες και ετερόκλητες για τα εμπλεκόμενα μέρη προκλήσεις.


Με όλα τα παραπάνω μέτωπα ανοικτά, οι Ευρωπαίοι εταίροι και βασικοί πιστωτές της χώρας αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο έως τις 21 Ιουνίου, με Ελλάδα, ΔΝΤ και δανειστές να οφείλουν ως τότε να έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους.

Πρώτα... το ΔΝΤ

Με τον ίδιο τον Πολ Τόμσεν να έχει ορίσει το eurogroup της 24ης Μαΐου ως ορόσημο για την απόφαση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα με την Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα είναι μάλλον αυστηρό. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι διαφορές Ευρωπαίων πιστωτών και Ταμείου δεν βρίσκονται μόνο στην αυτοματοποίηση του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους αλλά και στην ίδια την ελάφρυνση. Το πρώτο θέμα είναι περισσότερο πολιτικό και –όσο κι αν ακούγεται παράδοξο λόγω των γερμανικών απαιτήσεων- σχετικά εύκολο να επιλυθεί. Η ελάφρυνση ωστόσο του χρέους συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι, με τις Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και πρωτεύουσες της Ευρωζώνης να έχουν αρχίσει να δίνουν περισσότερες πιθανότητες στη μη ενεργοποίηση του ΔΝΤ. Χθες, άλλωστε, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις φρόντισε να σημειώσει ότι αν το Ταμείο δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, θα παρακολουθεί την Ελλάδα με «πρόγραμμα επιτήρησης» (post monitoring program). Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η συμμετοχή του Ταμείου θα σημαίνει και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

Το ορόσημο της 21ης Ιουνίου

Με τον ρόλο του ΔΝΤ να έχει ξεκαθαρίσει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, οι εταίροι της Ελλάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πώς μπορεί αλλά και πώς... δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Κατ’ αρχάς ήδη προχωρά η κατάρτιση μίας «πράσινης ατζέντας» με προαπαιτούμενα που η χώρα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει έως τότε. Το μέγεθος της ατζέντας και η υλοποίησή της θα δώσουν με τη σειρά τους το «πράσινο φως» στο eurogroup της 21ης Ιουνίου προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Τότε οι εταίροι της χώρας αφενός μεν θα αξιολογήσουν την πορεία της ολοκλήρωσης του προγράμματος και θα θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του αλλά και για τον τρόπο που η Ελλάδα θα προχωρήσει στην μεταμνημονιακή περίοδο (ελάφρυνση χρέους, επιτήρηση).

Πηγές των Βρυξελλών ξεκαθαρίζουν ότι απέκλεισαν την παράταση αυτής της συζήτησης τον Ιούλιο. Ο λόγος είναι μάλλον προφανής. Κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα πρέπει εγκαίρως και σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα παραδοτέα αφορούν στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της αποστολής των θεσμών –το πιθανότερο αύριο- θα αφήσει πίσω της μία λίστα προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν το eurogroup της 21ης Ιουνίου. Και αυτά απαιτούν σειρά κανονιστικών διατάξεων, αλλά σίγουρα και ένα πολυνομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου