Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Τι χωρίζει ΔΝΤ με Ελλάδα και Ευρώπη

Η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) έγινε δεκτή μετ’ επαίνων σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, ενώ απέσπασε και θετικά σχόλια και από την Ουάσινγκτον. Θεσμοί και ελληνικές Αρχές διαμόρφωσαν σαφέστερα το πλαίσιο των προαπαιτούμενων που καλείται ταχύτατα να εφαρμόσει η Ελλάδα έως το eurogroup της 21ης Ιουνίου ώστε να ολοκληρώσει επιτυχώς την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.


Ωστόσο, το eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης είναι αυτό που κρίνει εν πολλοίς την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ. «Η παραμονή του Ταμείου βοηθά στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά η απόφαση θα είναι δική του. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί βρίσκεται σε επαφή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το ζήτημα» τόνισε στον ΑΘΗΝΑ 984 ο Ειδικός Σύμβουλος του Γάλλου Επιτρόπου και πρώην επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης.


Το θέμα του χρέους ωστόσο δεν είναι το μοναδικό που χωρίζει το ΔΝΤ με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Στη δήλωσή τουμετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το βράδυ του Σαββάτου, ο εκπροσώπός του Τζέρι Ράις  επεσήμαινε ότι παραμένουν εκκρεμή ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 Ως το Μάιο το χρέος, ως τον Ιούνιο οι πολιτικές

 Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δε ζητά μόνο την απλούστευση (αυτοματοποίηση) των διαδικασιών. Επιδιώκει την ένταξη περισσότερων ελληνικών ομολόγων  στη ρύθμιση, προκαλώντας προβληματισμό ειδικά στο Βερολίνο. Αν και οι περισσότεροι γνώστες των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε πρόγραμμα, οι συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα –και ως την ερχόμενη Πέμπτη- θα είναι καθοριστικές.

Σε περίπτωση που το Ταμείο δεν ενεργοποιήσει το ελληνικό του πρόγραμμα, αυτό δίνει βαθμούς ελευθερίας στην Κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει πολιτικές που «δεν μπορεί να απαγορεύσει η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι». Ταυτόχρονα, η συζήτηση για την εποπτεία της επόμενης μέρας αποκτά αυτομάτως περισσότερους βαθμούς δυσκολίας.

Σε περίπτωση που το Ταμείο ωστόσο καταλήξει σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, τότε ανοίγει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ που περιλαμβάνει:

-Συζητήσεις που αφορούν τις δημοσιονομικές προβλέψεις στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

-Περαιτέρω συμφωνία στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων

-Συμφωνία σε ζητήματα που αφορούν σε αδειοδότηση επενδύσεων

Είναι προφανές ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος του Ταμείου σημαίνει ουσιαστικότερη ρύθμιση στο ελληνικό χρέος και καλύτερες προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο, οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένουν πολιτικά ευαίσθητες και καθιστούν την εξίσωση πιο δύσκολη.

 Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθίσταται σαφές –με τα σημερινά δεδομένα- είναι ότι η Αθήνα θα κληθεί να κάνει ακόμη μία δύσκολη επιλογή (νέες συζητήσεις) μόνο εάν πρώτα υπάρξει σύγκλιση Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους. Εκτός κι αν το... Βερολίνο, στο οποίο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα-φήμες για διαζύγιο με το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη. Κάτι τέτοιο ωστόσο δε φαίνεται να συγκεντρώνει σήμερα πολλές πιθανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου