Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Brussels Group: Ο καθοριστικός ρόλος του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ είναι αυτό που ορίζει την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης όπως αποδείχθηκε και μετά το χθεσινό άκαρπο eurogroup, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Κατά την πρόσφατη  αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα, το Ταμείο έθεσε συγκεκριμένα προαπαιτούμενα προκειμένου να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα.


Αυτά αφορούσαν σε ενέργειες της ελληνικής πλευράς τόσο σε επίπεδο εφαρμογής των συμφωνηθέντων όσο και σε επίπεδο προσέγγισης στα εργασιακά και συνταξιοδοτικό.


Η χθεσινή συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς πριν το Eurogroup δεν άλλαξε τα δεδομένα. Έτσι, το μόνο εφικτό σενάριο διαπραγματεύσεων ήταν η αναβίωση τουBrussels Group, με στόχο να επιτευχθεί η πρόοδος εκείνη που θα φέρει την αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Ταμείο, από την πλευρά του, έσπευσε εκ νέου χθες να ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο, παγώνοντας ουσιαστικά τις όποιες ελπίδες για (έστω και τεχνική) συμφωνία ως τις 7 Απριλίου,

Όπως προκύπτει από την πλευρά των θεσμών, η πρωτοβουλία των κινήσεων παραμένει στην ελληνική πλευρά, καθώς το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την πολιτική πρόθεση των ελληνικών Αρχών να κλείσουν δύσκολα αλλά απαραίτητα προαπαιτούμενα. Μόνο μία θεαματική αλλαγή από την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της σύγκλισης θα μπορούσε να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα ήταν το μήνυμα που ατύπως μεν ξεκάθαρα δε, εξέπεμπε από χθες το μεσημέρι η πλευρά του κουαρτέτου.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έως το τέλος της εβδομάδας θα δείξουν αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να μεταφέρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης νωρίτερα από τα τέλη Μαϊου, σενάριο που θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα το πλέον αισιόδοξο. Γιατί υπάρχουν και τα απαισιόδοξα. Τα οποία όλες οι πλευρές επιχειρούν να υποβαθμίσουν, καμία ωστόσο δεν  μπορεί να αποκλείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου