Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Μισή συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία

Οι δεσμεύσεις που ανέμεναν από την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες οι θεσμοί δόθηκαν περικομμένες. Κατά συνέπεια οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση, μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία στα εργασιακά και στα ενεργειακά.


Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχθεί τις δημοσιονομικές περικοπές (φορολογικά, συνταξιοδοτικό) ωστόσο δεν έδωσε τις εγγυήσεις που αφορούν στα ενεργειακά και στα εργασιακά.


Λίγες ώρες μετά την απότομη διακοπή των συνομιλιών τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εκπρόσωπος του ESM έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο», η οποία ωστόσο δεν επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Σταθερές παραμένουν οι θέσεις του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκαν χθες δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις. «Απέχουμε από το σημείο της συμφωνίας», επεσήμανε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων και από την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αναφορικά με το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι αποστολές τους. Σχετικές πηγές επισημαίνουν ότι, αυτό εξαρτάται από την ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση το επόμενο ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου σε ό,τι αφορά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας απομακρύνεται.

Στις τάξεις των εταίρων αλλά και των δανειστών αρχίζει να επικρατεί η άποψη ότι, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, θεωρώντας ότι μπορεί να αποκομίσει περισσότερα οφέλη (περισσότερο πολιτικά και επικοινωνιακά, παρά ουσιαστικά για την οικονομία). Δεν αποκλείουν μάλιστα -χωρίς να διαμορφωθεί σκηνικό πλήρους ρήξης- να μεταφερθεί η διαπραγμάτευση το φθινόπωρο, αν καταστεί εφικτό να αποπληρωθούν εκ των έσω οι υποχρεώσεις του Ιουλίου.

Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον γνωρίζουν σε κάθε περίπτωση ότι, τα θετικά δεδομένα σε ό,τι αφορά την προοπτική της ελληνικής Οικονομίας έχουν αρχίσει να αντιστρέφονται, εξ ου και οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε περί αναγκαιότητας «να σταματήσει οι Ελλάδα να καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να κληθεί η αντιπολίτευση να υπογράψει την εφαρμογή των μέτρων που θα ψηφισθούν, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η αντίστοιχη νομική φόρμουλα που απαιτείται. Το ζήτημα θα συζητηθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης, με το ΔΝΤ να επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου