Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του micro management



Δεν είναι δουλειά των θεσμών το micro management. Κάποια στιγμή η ιδιοκτησία αλλά και η λογική του προγράμματος πρέπει να περάσει στην ελληνική πλευρά»…


Πρόκειται για την προσέγγιση ανθρώπου των θεσμών (έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε, είναι η αλήθεια) αναφορικά με την εφαρμογή του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Λίγο πριν συνομιλούσαμε μαζί του για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τη Διοίκηση του Κράτους, τις θέσεις ευθύνης, αλλά και τους διορισμούς στην Υγεία και στην Παιδεία.

Πολύ αμφιβάλω αν τελικά εμμένει και σήμερα στους ισχυρισμούς του. Γιατί είμαι βέβαιος ότι έκτοτε έχει κληθεί να προχωρήσει σε micro management σε θέματα που θεωρητικώς θα έπρεπε να απασχολούν αποκλειστικά τους Έλληνες τεχνοκράτες του Δημοσίου (ναι, υπάρχουν και αυτοί. Με περιορισμένες αρμοδιότητες και ευθύνες, δυστυχώς). Οι Έλληνες πολιτικοί, βλέπετε, έχουν διαχρονικά αντίθετη άποψη…

Λίγους μήνες μετά, ακόμη θυμάμαι έντονα τις δηλώσεις Τσακαλώτου, παρουσία του Επιτρόπου Μοσκοβισί, στην Αθήνα: «Δεν είναι δυνατό και να θέλουν να έχουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος και να επιχειρούν να έχουν και τη μικροδιαχείρισή του» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, αναφερόμενος στους θεσμούς.

Η προσέγγιση και των δύο πλευρών είναι κατά συνέπεια ταυτόσημη. Και οι μόνες διαφορές σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με μία παράμετρο: Την αξιοπιστία.

Αρκετούς μήνες μετά την (ημι)ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, ο απολογισμός της είναι αποκαρδιωτικός: Εκκρεμούν τα 14 από τα 4+12 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Και το σημαντικότερο, εκκρεμεί διαχρονικά η διάθεση να ολοκληρώσουμε -έστω μια φορά- το σύνολο των δεσμεύσεών μας. Να επιλέξουμε να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία του μοναδικού τρόπου που θα μας έβγαζε εκτός της μέγγενης των μνημονίων.

Στην παρούσα φάση, μάλιστα, χαρίζουμε ένα εξαιρετικό άλλοθι σε εταίρους και δανειστές για να κρύψουν κάτω από το χαλί τις μεταξύ τους διαφορές τους αναφορικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Σε τέτοια βαθμό, που να δικαιολογούνται ακόμα και παράλογοι ισχυρισμοί όπως η απαίτηση να μη συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα κληθεί να προτείνει και να εφαρμόσει ο ESM.

Και για να συνδέσουμε τα παραπάνω με την επικαιρότητα: Καλώς ήρθατε στο eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου