Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Μια εβδομάδα με τους θεσμούς

Αν κάποιος έδινε σημασία στη σημειολογία των δηλώσεων μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρόσφατου eurogroup, πιθανότατα είναι σε θέση να κατανοήσει πώς ακριβώς εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις την εβδομάδα που μας πέρασε στην Αθήνα.


«Θέματα ενέργειας και αποκρατικοποιήσεων οφείλουν να κλείσουν άμεσα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας» είχε δηλώσει ο Μπενουάρ Κερέ, εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ. Μία εβδομάδα διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε ικανή να αναδείξει τις αντίστοιχες διαφορές.


Εκτός του ζητήματος του ΑΔΜΗΕ, το σύνολο των υπολοίπων θεμάτων ενέργειας και αποκρατικοποιήσεων παραμένουν ανοικτά. Και αποτελούν τα βασικότερα αγκάθια προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.


Δεν είμαι -και δε θα μπορούσα να βρίσκομαι- σε θέση να γνωρίζω αν έως το euroworking group στις 29 Σεπτεμβρίου θα επέλθει συνολικός συμβιβασμός. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι παραμένει προς όφελος της χώρας να πάει στη Σύνοδο του ΔΝΤ (7-9 Οκτωβρίου) και στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, χωρίς εκκρεμή προαπαιτούμενα και με το θέμα του χρέους να αποτελεί βασική προτεραιότητα των εμπλεκομένων μερών.

Κοντολογίς, αρκετά άλλοθι έχουμε προσφέρει επί μία εξαετία, βασιζόμενοι κατά βάση στην πολιτική μας αναξιοπιστία. Άλλο ένα… δε θα κάνει τη διαφορά. Αλλά προσθετικά, θα επιφέρει δυσμενέστερα αποτελέσματα. Οικονομικά και κοινωνικά. Δημοσιονομικά και αναπτυξιακά. Η επιλογή παραμένει κατά βάση δική μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου