Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

“Να γίνει η δουλειά”

Μια ημέρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός επιχείρησε στη ΔΕΘ να καταστήσει σαφή τη διαφορά θέσεων μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους της χώρας. 



Επί της ουσίας, αναφέρθηκε σε μία διαφορά υπαρκτή και μάλιστα καθοριστικής σημασίας για την τύχη του ελληνικού ζητήματος. Υπό αυτή την έννοια, η αναφορά του ήταν μάλλον αναμενόμενη και εύλογη.

Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι εκεί δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Γιατί, παρά τα όσα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, η πρώτη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει επισήμως ξεκινήσει και κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δε θα μπει στην τελική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αν η Ελλάδα δεν επιβάλει τη συζήτηση αυτή.

Αυτό ουσιαστικά εξέφρασε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αμέσως μετά το eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου: “Η δουλειά (σ.σ. αξιολόγηση) πρέπει να γίνει. Είναι θέμα αξιοπιστίας και επάρκειας”.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν η ελληνική πλευρά θα αποδειχθεί αξιόπιστη και επαρκής ως προς τις δεσμεύσεις της έως το euroworking group της 29ης Σεπτεμβρίου. Ούτε αν τα 13 εναπομείναντα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί στο σύνολό τους έως τότε.

Είμαι ωστόσο σίγουρος ότι αν έχουν εκπληρωθεί, τότε οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα κληθούν να ολοκληρώσουν μία μεταξύ τους συζήτηση που μόνο επωφελής μπορεί να αποδειχθεί για την Ελλάδα. Η Ευρώπη θα εγγυηθεί αποτελεσματικότερα τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας στο μακροπρόθεσμο μέλλον, την ώρα που το ΔΝΤ θα εξασφαλίσει ότι… τα νούμερα θα βγαίνουν. Και μάλιστα θα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Έκθεσης για την ελληνική Οικονομία (Article IV) την οποία πρόκειται να συντάξει με βάση όσα θα συζητηθούν στην παρουσία των θεσμών στην Αθήνα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Μπορεί οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να μην είναι και οι… πλέον κρίσιμες (ποτέ δεν ήταν άλλωστε όταν δε χρειαζόμασταν δανεικά). Ίσως όμως να είναι μία από τις λίγες ευκαιρίες να “γίνει η δουλειά”. Και ακολούθως να αφήσουμε τους άλλους στη συνέχεια να δουλεύουν για εμάς.

Δεν είναι άλλωστε και λίγο να έχεις τη δυνατότητα να βγεις από το κάδρο των προβλημάτων. Ή έστω να τα μεταθέσεις σε άλλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου