Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Isabelle Thomas στον Αθήνα 9.84: «Γελοίος ο σημερινός προϋπολογισμός της Ε.Ε.»


Η Isabelle Thomas θεωρείται μία από τις «παραδοσιακές» σοσιαλιστικές (S&D) γαλλικές φωνές στο ευρωκοινοβούλιο. Η ρητορική της εστιάζει στην ισονομία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πρωτοβουλία της για ίδια δικαιώματα αλιείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε εξαιρέσεις αν θέλουμε να διατηρήσουμε μία βιώσιμη Ευρώπη» είπε και σε εμάς. Μόνο που αυτή τη φορά αναφερόταν στα μέτρα σύγκλισης που πρέπει να ακολουθηθούν και στο στρεβλό παράδειγμα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση ιδιοκτητών πλοίων.   


Η Isabelle Thomas κλήθηκε να συμμετάσχει στην κατάρτιση και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πλέον για την αδυναμία που δείχνει η Ευρώπη να αυτοχρηματοδοτηθεί. «Ο σημερινός προϋπολογισμός είναι γελοίος» επισημαίνει, επαναφέροντας τις τρεις προτάσεις της για χρηματοδότηση της Ένωσης..Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή «Αθήνα-Βρυξέλλες»:

Παρασκευόπουλος: "Δεν καίγεται η κυβέρνηση να είναι και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα"

Ο οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Παρασκευόπουλος μίλησε στην εκπομπή "Αθήνα-Βρυξέλλες" στον 984.

O Κώστας Μποτόπουλος στην εκπομπή "Αθήνα-Βρυξέλλες" στον Αθήνα 984

"Η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις συμφωνίες που υπογράφει η Ευρώπη μένοντας... μέλος της Ευρώπης". Ο πρώην Ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος μίλησε στην εκπομπή "Αθήνα-Βρυξέλλες" στον 984.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Διπλή η διαπραγμάτευση στην Αθήνα – Στην ατζέντα το ασφαλιστικό

«Οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, συζητείται το ενδεχόμενο νέου προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, πιθανόν με χρηματοδότηση, μετά το αίτημα της ελληνικής πλευράς». Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, υποστηρίζοντας ότι αναλόγως της προόδου των διαπραγματεύσεων είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η λήψη απόφασης περί συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ σε ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος του 2016.


Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτό παραμένει μη βιώσιμο, όπως τονίζεται και στην πρόσφατη Έκθεση του Ταμείου για την ελληνική Οικονομία (Article IV). «Το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδοτείται από την υψηλή φορολόγηση. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 11% του ΑΕΠ, με το μέσο όρο της Ευρωζώνης να βρίσκεται στο 2.5%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Reimer Boge στον ΑΘΗΝΑ 984: Χρειαζόμαστε την εξειδίκευση του ΔΝΤ μέχρι να συμφωνήσουμε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Την ώρα που η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί -λόγω της συζήτησης για ρύθμιση του χρέους- σημείο τριβής μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής τονίζει ότι η τεχνική υποστήριξη του ΔΝΤ χρειάζεται μέχρι να προχωρήσει η Ευρώπη σε θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όπως θα μετεξελιχθεί ο ESM. Και επισημαίνει:

boge
  • Ναι, υπάρχει κάποια αμοιβαιοποίηση του ρίσκου υπάρχει και κάποια αμοιβαιοποίηση της κυριαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό, ως πρώτο βήμα, ας ξεκινήσουμε με αυτά που πρέπει να κάνουμε χωρίς να αλλάξουμε τις συνθήκες ως το 2019 για να δείξουμε ότι μπορούμε να παραδώσουμε έργο. Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα. Η αντιπαράθεση σε τεχνικά θέματα είναι σημαντική αλλά πρέπει να φέρνει αποτελέσματα. Στη συνέχεια, να προετοιμάσουμε το έδαφος για τις απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζονται στη συνθήκη π.χ. για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Η προσαρμογή της συνθήκης σε περιορισμένο επίπεδο μπορεί να είναι εφικτή μόλις καθαρίσουμε τη συνθήκη από τις εξαιρέσεις που περιλαμβάνει για τη Βρετανία
  • Αντί να έχουμε μία κατάσταση δηλητηριώδη, που δε θυμάμαι πόσες συναντήσεις Υπουργών Οικονομικών ή και Συνόδους Κορυφής χρειάστηκαν χωρίς να έχουν τη νομιμοποίηση με βάση τις συνθήκες,  να έχουμε έναν δυνατό αντιπρόεδρο στην Κομισιόν, έναν Υπουργό Οικονομικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να επιβλέπει την Ευρωζώνη, να εφαρμόζει τους κανόνες που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού και να υφίσταται μία πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία. Να μη χρειάζεται κάθε έξι μήνες να επιστρέφουμε σε πολιτική αντιπαράθεση. Νομίζω δεν ήταν αυτός ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Ολόκληρη η σχετική αναφορά ακολουθεί (video εδώ):

O Reimer Boge για το brexit, τη CETA και τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό της ΕΕ

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ ήταν κάθετος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του brexit, αλλά και τις αντιδράσεις αναφορικά με τη CETA:
  • Δεν μπορεί αυτοί που πληρώνουν net τη συμμετοχή τους να αναλάβουν τη βρετανική συμμετοχή και η Βρετανία να έχει πρόσβαση δωρεάν.  Αυτό δε συμβαίνει ούτε στο θέατρο
  • Πριν σηκώσει κανείς το δάκτυλο, πριν σηκώσει τη φωνή να διαβάσει τη συμφωνία. Και η Ευρώπη πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες της: Θέλουμε να είμαστε μέρος του παγκοσμίου χωριού; Θέλουμε να διατηρήσουμε τα συμφέροντά μας βασιζόμενα σε κανόνες των εμπορικών συμφωνιών; ...Θέλουμε εμείς να θέσουμε τους κανόνες ή άλλοι; Είναι τόσο απλή η ερώτηση
boge
Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα και το video:

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Το Brexit (ευτυχώς όχι το Grexit) ενώνει την Ευρώπη

Μοιάζει εντυπωσιακό, αλλά είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που διέκρινα σχεδόν ομοφωνία στις Βρυξέλλες σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Το «σκληρό ροκ» φαίνεται να είναι κατ’ επιλογήν η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μισέλ Μπαρνιέ και το επιτελείο του στη διαπραγμάτευση του brexit.


Αν θεωρείτε ότι πρόκειται για ακόμα μία απόδειξη της τιμωρητικής διάθεσης του Βορρά ή της ρεβανσιστικής διάθεσης των Γάλλων βρίσκεστε αρκετά μακριά από την ουσία του ζητήματος. Ακόμα και οι «φιλοβρετανοί» Δανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα βρεθούν απολύτως απέναντι στην Τερέζα Μέι και τη διαπραγματευτική της ομάδα.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Πρώτα πειστικές μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος

Η εφαρμογή αξιόπιστων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να οδηγηθούμε σε μία συνολική λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Το ρεπορτάζ του Γιάννη Παπαγεωργίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αθήνα 984.


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Από το Σάββατο και σε τρία στάδια οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να ξεκινήσουν κι επισήμως οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι δυο πλευρές αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν καταλήξει στη σχετική λίστα των προαπαιτούμενων, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται τα εργασιακά θέματα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τα αγκάθια και τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης


Τέλος της εβδομάδας τα ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών, με τα προαπαιτούμενα να πέφτουν στο τραπέζι. Οι αλλαγές και οι όροι που ζητάει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.



Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Διπλή αξιολόγηση ενόψει

Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και τα προαπαιτούμενά της δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Η συζήτηση για είσοδο του ΔΝΤ σε ελληνικό πρόγραμμα ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η ερμηνεία της απόφασης του Eurogroup και ο ρόλος της Γερμανίας

Πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μαΐου ζήτησαν οι Γερμανοί για… ολόκληρη την δόση την στιγμή που δημοσιεύματα από το Βερολίνο επαναφέρουν το σενάριο του Grexit.




Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τo ΔΝΤ και ... η Ελλάδα

Βιωσιμότητα χρέους και μεταρρυθμίσεις ζητά το ταμείο για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. "Χωρίς όρια χρόνου" οι διαπραγματεύσεις, επισημαίνει ο Ντ. Λίπτον.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πάνος Τσακλόγλου: Ανάγκη να υπάρξει οδικός χάρτης για το χρέος

"Είναι σημαντικό για τους ξένους επενδυτές να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος" δήλωσε στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στην εκπομπή "Αθήνα-Βρυξέλλες" ο , καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου. Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.




Καρβούνης: Πρώτα η μετεγκατάσταση και μετά βλέπουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου

«Πρέπει πρώτα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους . Να γίνει η μετεγκατάσταση αυτών των προσφύγων που πρέπει να πάρουν από την Ελλάδα, υπάρχουν ποσοστώσεις ανά χώρα μέλος της ΕΕ και σε δεύτερη φάση βλέπουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου» , δήλωσε στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στην εκπομπή «Αθήνα-Βρυξέλλες» του 984 ο επικεφαλής του γραφείου της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Πάνος Καρβούνης: Στόχος η συνολική συμφωνία μέχρι Δευτέρα

"Σε εξέλιξη η αξιολόγηση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων". Αισιόδοξος για οριστική συμφωνία μέχρι την Δευτέρα εμφανίστηκε, μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στην εκπομπή "Αθήνα-Βρυξέλλες", στον Αθήνα 984, ο επικεφαλής του γραφείου της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Το… debate για το ελληνικό χρέος – Σε διαδικασία αξιολόγησης τα προαπαιτούμενα

Την στιγμή που η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτηρίζει προτεραιότητα τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως μία τέτοια συζήτηση παραπλανεί τους Έλληνες.


Στην διαδικασία αξιολόγησης εφαρμογής προαπαιτούμενων προχωράει η Κομισιόν.  Aνοικτό το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής και της υποδόσης των 2.8 δις ευρώ, άφησε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το τελεσίγραφο Μοσκοβισί και οι... υπουργικές αιχμές Ρέγκλινγκ (audio)

Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου απαιτούν οι θεσμοί, την στιγμή που ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλάει για Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης που δεν υιοθετούν το πρόγραμμα. 

Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν υποστηρίζεται απ’ όλα τα υπουργεία

«Απομένουν άλλα 2 χρόνια προγράμματος στην Ελλάδα. Με δεδομένη την εφαρμογή των όρων η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα χρήματα από τον ESM. Το πρόγραμμα το υποστηρίζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει όμως πλήρης ιδιοκτησία από όλα τα υπουργεία».

                    

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συζήτηση για το χρέος δεν σχετίζεται με τις γερμανικές εκλογές και ότι το πλαίσιο κάτω από το οποίο λειτουργεί το ΔΝΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ευρώπης.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Το ελληνικό πρόγραμμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Απόφαση για την ρύθμιση του χρέους μέχρι τέλος του έτους και την εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική περιμένει ζητά ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο το ελληνικό πρόγραμμα.


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Γερμανία η αφορμή, Ελλάδα η αιτία για το ΔΝΤ (audio)

Η απόσταση Βερολίνου και Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την άμεση συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητά του είναι καταγεγραμμένη και εν πολλοίς σαφής.


Ενόψει των γερμανικών εκλογών του 2017, το Βερολίνο προφανώς και επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στην επίβλεψη της Ελλάδας, αδυνατεί ωστόσο να παρέμβει περαιτέρω στην υπόθεση του χρέους, εγγυώμενο περισσότερες παραχωρήσεις. Αυτή ωστόσο η κατάσταση είναι περισσότερο προσωρινή παρά δεδομένη.