Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Κομισιόν - Η Αυστρία, η Πολωνία και... "ο ακροδεξιός εταίρος του κ. Τσίπρα"

Οι χθεσινές "ειδήσεις" από τις Βρυξέλλες ήρθαν... αργά το βράδυ. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφάνισε ένα μετριοπαθές και -για τα δεδομένα του- φιλοευρωπαικό προφίλ, κάνοντας λόγο για "διάλογο με τους φίλους Ιταλούς" και για "αναγνώριση της κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό" προτάσσοντας όμως (ως αναμένετο) την προστασία των συνόρων.


Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ερωτώμενος, μάλιστα, για τη συνεργασία του με την ακροδεξιά, υποστήριξε ότι στη λύση συτή οδήγησε η άρνηση των σοσιαλιστών να συνεργαστούν.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, όταν αντιστοίχως ρωτήθηκε για το πόσο ικανοποιημένος είναι από τη συμμετοχή ακραίου εκπροσώπου στην αυστριακή κυβέρνηση... στάθηκε στη φιλοευρωπαική ατζέντα του καγκελάριου Κουρτς και... επεσήμανε ότι τέτοια συνεργασία έχει προκύψει και σε άλλες χώρες όπως αυτή "με τον ακροδεξιό (extreme right) εταίρου του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Ελλάδα".

Κι αν οι γωνίες στις σχέσεις Ευρώπης-Αυστρίας δείχνουν να μπορούν να λειανθούν, δεν ισχύει το ίδιο με την Πολωνία. Η Κομισιόν εξετάζει σήμερα το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του άρθρου 7 της συνθήκης του Αμστερνταμ -γνωστό και ως "πυρηνική επιλογή"- το οποίο στερεί το δικαίωμα ψήφου στην Πολωνία. Οι σχέσεις της Επιτροπής με την κυβέρνηση Ντούντα είναι πλέον οριακέες, μετά την ευθεία παρέμβασή της στη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η ενεργοποίηση του άρθρου 7 απαιτεί ωστόσο και τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων πέμπτων των κρατών μέλων στο Ευρωπαικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο έγκρισης παραμένει ισχυρό, ακόμα κι αν η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αρνηθούν να στηρίξουν την απόφαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου