Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τάσος Χανιώτης στην εκπομπή «Αθήνα –Βρυξέλλες»

Για την δυνατότητα εφαρμογής της έξυπνης γεωργίας στην Ελλάδα μίλησε στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στον Αθήνα 984, ο Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν Τάσος Χανιώτης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα επόμενη βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα της Γεωργίας στη χώρα μας, στο πώς οι Έλληνες αγρότες θα μπορέσουν να εντάξουν την τεχνολογία και νέες μεθόδους στην παραγωγή τους, αλλά και στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι συνεταιρισμοί στην κρίση.



Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη...

"Σε αυτή τη φάση υπάρχουν δύο μεγάλοι άγνωστοι για το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής και του κοινοτικού προϋπολογισμού.  Το πρώτο έχει να κάνει με το τι θα γίνει με το Brexit και το δεύτερο ποιο θα είναι το ποσό του προϋπολογισμού. Αυτά όμως δεν θα πρέπει να τα υπερδραματοποιούμε. Είναι ξεκάθαρο και σε άλλες περιπτώσεις  στο παρελθόν η Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει προκλήσεις σε θέματα προϋπολογισμού. Προφανώς θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση γιατί δεν είναι μόνο το Brexit αλλά η ανάγκη να στραφούν πόροι και σε άλλους τομείς.

Είναι ξεκάθαρο  ότι και στο μέλλον Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικοί πόροι που θα στραφούν στον τομέα της γεωργίας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση από την πλευρά των φορολογουμένων να ξέρουν που πάνε αυτοί οι πόροι. Αυτό που θα αλλάξει θα είναι ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έμφαση , όχι τόσο σε εκείνα τα σημεία συμμόρφωσης της πολιτικής, δηλαδή για παράδειγμα πόσα στρέμματα πήραν ενίσχυση , αλλά  σε εκείνα τα σημεία που έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της πολιτικής. Τι έγινε με αυτά τα στρέμματα που πήραν ενίσχυση; Πόσο βελτιώθηκαν οι πρακτικές για να αντιμετωπίσουμε μία σειρά καινούργιων προκλήσεων , κορυφαία των οποίων είναι η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη προσαρμογής , όχι μόνο της Γεωργίας αλλά της παγκόσμιας οικονομίας, στα νέα δεδομένα

Όσον αφορά τη μέση εκτίμηση το πώς έχει πάει η κοινή γεωργική πολιτική , η Ελλάδα βρίσκεται μονίμως μία φάση πίσω. Τη στιγμή που εμείς αρχίζουμε και συζητάμε πως εφαρμόστηκε η προηγούμενη μεταρρύθμιση και αν έγιναν όλα σωστά η υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινάει την επόμενη φάση. Τώρα αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να στραφεί μεγάλος βάρος σε θέματα περιβαλλοντικά , τη στιγμή που είναι δεδομένο τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια , στη γενική κατεύθυνση της κοινής γεωργικής πολιτικής

Αυτό είναι η αδυναμία αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και κάτι άλλο. Ήμουν σε ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για την γεωργία ακριβείας, δεν υστερεί η Ελλάδα σε τέτοιου είδους εφαρμογές . Αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα βλέπουμε και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί που υστερεί είναι σε εκείνες τις δομές που θα επιτρέψουν μία σειρά νέες τεχνολογίες, που εφαρμόζονται ήδη στην πράξη στην Ελλάδα, να περάσουν όλα τα πλεονεκτήματά τους σε πολλούς περισσότερους αγρότες.  Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε δημόσια διαβούλευση , το σχέδιο νόμου για ένα σύστημα παροχής στους αγρότες. Αυτό θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια .

Είναι θέμα νοοτροπίας. Βασικά πρέπει να βρεθούμε με τη θηλιά στο λαιμό για να πάρουμε μπρος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι προκλήσεις που υπάρχουν είναι τόσες πολλές και οι εξελίξεις τρέχουν σε τέτοιο βαθμό που πρέπει να μπούνε μπρος όλες οι μηχανές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή , δεν μπορεί να γίνεται μία συζήτηση αν η γεωργία ακριβείας θα είναι για όλους τους παραγωγούς ή όχι , όταν σε 4-5 χρόνια κάθε παραγωγός θα έχει ένα έξυπνό κινητό πάνω του . ΤΟ θέμα είναι όλες αυτές οι εφαρμογές στο έξυπνο κινητό , θα είναι εντελώς άσχετες με τον τομέα της γεωργίας και με την καθημερινή του πρακτική ή θα τον βοηθούν να κάνει καλύτερη τη δουλειά του , ως παραγωγός ως αγρότης. Η δυνατότητα να περάσουν οι εφαρμογές και οι πληροφορίες στου παραγωγούς υπάρχουν.  Στην Ελλάδα έχει προχωρήσει αυτό το θέμα σε ορισμένους τομείς αλλά δεν έχει προχωρήσει κεντρικά . Η εφαρμογή του θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν οι πόροι θα έρχονται στη χώρα ή όχι.

Εκείνο που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες ευρωπαϊκού νότου είναι ο πολύ  χαμηλός βαθμός συνεργασίας των παραγωγών. Στην πρόσφατη γαλακτοκομική κρίση αυτό που είδαμε στην Ευρώπη είναι ότι οι χώρες που μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις πολύ έντονες πιέσεις στις τιμές ήταν οι χώρες στις οποίες υπήρχαν πολύ ισχυροί συνεταιρισμοί , Ολλανδία , Δανία.

Υπάρχει μεγάλη στροφή στη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές στη σχέση τροφίμων – υγείας. Είναι ξεκάθαρο ότι τα προϊόντα που παράγει η Ελλάδα είναι προϊόντα που έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών . Αυτό προϋποθέτει ότι θα παραχθούν με αυτόν τον τρόπο που θα μπορέσουν να το αποδείξουν και στην πράξη.  Στον τομέα των εξαγωγών της Ελλάδας, βλέπεις πολύ καλύτερα ελληνικά προϊόντα από ό,τι έβλεπες πριν 5-10 χρόνια.  Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει γιατί είναι ένα θετικό μήνυμα, αλλά δεν γίνεται ακόμα στο βαθμό που θα έπρεπε να γίνεται και στο βαθμό που υπάρχει δυνατότητα να γίνεται.

Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες παραγωγοί-αγρότες για να στραφούν σε νέες μεθόδους παραγωγής  , πρέπει να δούνε το τι κάνουν οι άλλοι παραγωγοί, οι γείτονες οι συγχωριανοί τους σε άλλες χώρες, για το  τι ακριβώς μπορεί να κάνει η οργάνωση των παραγωγών.  Στο βαθμό που μπορούν να πάρουν μαθήματα  από αυτούς που κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους νομίζω ότι θα αρχίσουν να στρέφονται όλο και περισσότερο στο μέλλον σε πιο αποδοτικές μορφές καλλιεργειών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου