Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Διαπραγμάτευση: Θετικό το κλίμα, ανοικτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης


Το Σάββατο θα κριθεί η έκβαση αλλά και η διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων των ελληνικών Αρχών με τους θεσμούς. Οι συνομιλίες συνεχίζουν να διεξάγονται σε θετικό κλίμα, με αρκετά ζητήματα ωστόσο να παραμένουν προς διευθέτηση.

Σχετική εικόνα

Στις συζητήσεις, ο ρόλος του ΔΝΤ φαίνεται να περιορίζεται αισθητά, με τους εκπροσώπους του να παρατηρούν την Ελλάδα και τους εταίρους της να "βάζουν αρκετό νερό στο κρασί τους" ακόμη και σε σημαντικά ζητήματα μεταρρυθμίσεων. Αυτό που φαίνεται να ενδιαφέρει περισσότερο το Ταμείο είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε ζητήματα όπως οι πληστειριασμοί και η εγγύηση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας όρος που θα μεταφέρει τη μείωση του αφορολόγητου νωρίτερα από το 2019, σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Το Σάββατο θα αξιολογηθεί πόσο κοντά σε τεχνική συμφωνία βρίσκονται οι δύο πλευρές. Το πιθανότερο είναι οι θεσμοί να παραμείνουν άλλες 2 ή 3 μέρες στην Αθήνα προκειμένου να κλείσει το σύνολο των ανοικτών προαπαιτουμένων. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι το eurogroup της Δευτέρας θα καταγράψει τη σημαντική πρόοδο, χωρίς να έχει στη διάθεσή του το τελικό staff level agreement. Μία τέτοια εξέλιξη ελάχιστα πάντως επηρεάζει το ουσιαστικό χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, αφού το σημαντικότερο κομμάτι της διαδικασίας είναι η Ελλάδα να έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας έως τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου