Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Οι διαπραγματεύσεις γρήγορες, το χρονοδιάγραμμα σφιχτό


Είναι σχεδόν προφανές ότι η επιστροφή των θεσμών -ειδικά της ΕΕ- συνοδεύθηκε από μία πρωτοφανή εκδήλωση των προθέσεών τους να συνδράμουν όσο μπορούν προκειμένου να επιτευχθεί έως το τέλος της εβδομάδας τεχνική συμφωνία. Τα δείγματα ήταν σαφή από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες όταν τα τεχνικά κλιμάκια έβαζαν σε δεύτερη μοίρα θέματα που πριν λίγους μήνες αποτελούσαν προτεραιότητες. Τί άλλαξε, λοιπόν;


Πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος το αργότερο εντός του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η ευελιξία που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις πρέπει να συνοδευθεί από άμεση ψήφιση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων που θα περιλαμβάνει η τεχνική συμφωνία.
Εάν, δηλαδή, οι τρέχουσες συνομιλίες καταλήξουν σε staff level agreement, τότε έως την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει ολοκληρώσει το μερίδιο που της αναλογεί στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε αυτήν την περίπτωση, η κατάθεση της Έκθεσης Συμμόρφωσης από τους θεσμούς προς το Eurogroup θα σημάνει την… επίσημη έναρξη αλλά και ουσιαστική βάση της συζήτησης για την επόμενη μέρα του προγράμματος. Αυτή η συζήτηση περιλαμβάνει την περαιτέρω επεξεργασία του πλαισίου εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και τη σύνδεσή του με τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της χώρας.

Μέχρι ωστόσο να οδηγηθούμε σε αυτό το σημείο, προέχει χρονικά η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του κουαρτέτου. Για την ώρα οι διαπραγματεύσεις κινούνται με γρήγορους ρυθμούς. Αν αυτοί επαρκούν θα αξιολογηθεί το ερχόμενο Σάββατο. Η επιτυχής ολοκλήρωση των συνομιλιών αποτελεί αναγκαία -αν και όχι ικανή από μόνη της- συνθήκη για να ξεκλειδώσει η συζήτηση για την «επόμενη μέρα».



http://www.athina984.gr/2017/11/29/i-diapragmatefsis-grigores-to-chronodiagramma-sfichto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου