Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

O Βάλντις Ντομπρόβσκις στην εκπομπή "Αθήνα-Βρυξέλλες"

Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιάννη Παπαγεωργίου και στον Αθήνα 984 ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.(ηχητικό στα αγγλικά)

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη (audio EN)


Η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ήταν αναμενόμενη αλλά ταυτόχρονα προφανώς και ένα θετικό βήμα για την ελληνική οικονομία. Θεωρείτε ότι ανοίγει επίσης ένα δρόμο προς τις αγορές;

Πράγματι, η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι ακόμη ένα θετικό σημάδι αναφορικά με την οικονομική σταθερότητα που έχει επιτύχει η χώρα. Δείχνει ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Και θα έλεγα ότι δεν πρόκειται για μία απλή διόρθωση μίας υπόθεσης υπερβολικού ελλείμματος, αλλά για μία πειστική υπόθεση. Πέρσι, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα, φέτος η πρόβλεψή μας είναι για  έλλειμμα 1.2% του ΑΕΠ και 0.6% πλεόνασμα την επόμενη χρονιά. Άρα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αναφορικά με τα δημοσιονομικό δρόμο, η Ελλάδα προφανώς και είναι σε τροχιά.  Αυτό στέλνει ένα σήμα στις διεθνείς οικονομικές αγορές ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Τώρα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και της εξόδου από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αυτό είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε.

Φυσικά και πρέπει το πρόγραμμα να παραμείνει σε τροχιά αναφορικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και τον σχεδιασμό μας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Κάνοντας όλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές.

Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δημιούργησαν μαξιλάρια αποθεματικών πριν επιστρέψουν στις αγορές. Μάλιστα ήταν μαξιλάρια για 1,5 χρόνο να δεν κάνω λάθος. Κατά την άποψή σας πόσες αξιολογήσεις θα χρειαστούν ώστε να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι: και η δημιουργία αποθεματικών και να σταλεί σωστό σήμα προς τους επενδυτές;

Αυτό που θεωρώ σημαντικό τώρα είναι να μείνουμε προσκολλημένοι στη δημοσιονομική μας πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι 3.5% πρωτογενούς πλεονάσματος του χρόνου και για τα επόμενα πέντε χρόνια, συνολικά. Αυτό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα επέτρεπε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή θα συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές για την προετοιμασία της επιστροφής. Συνήθως, οι χώρες σε πρόγραμμα αγγίζουν τις αγορές ακόμα και πριν τη λήξη του προκειμένου να τεστάρουν τις αγορές και να δούνε τις αντιδράσεις τους. Αυτή είναι η δουλειά που έχουμε μπροστά μας μέσα στον επόμενο χρόνο.

Θεωρείτε ότι συνίσταται μία άμεση επιστροφή στις αγορές μέσα στις επόμενες μέρες, μέσα στον Ιούλιο;

Εννοείτε τώρα; Αυτόν τον Ιούλιο;

Εννοώ αυτόν τον Ιούλιο. Καθώς υπάρχουν αντίστοιχες λήξεις ομολόγων, υπάρχουν και κάποια άλλα για τα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα μπορούσαν να ανανεωθούν…

Πρώτα από όλα, η εκταμίευση των 8,5 δις ευρώ παρέχει με βεβαιότητα επαρκή χρηματοδότηση για αυτά. Για όλες τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μία υπόθεση για την οποία θα είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές και θα κάνουμε τις αναγκαίες προετοιμασίες.

Όπως κι εσείς αναφέρατε μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει το πλάνο πχ των 140 προαπαιτουμένων. Εκτός των δημοσιονομικών μέτρων που είναι προγραμματισμένα για το 2019 και το 2020, ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις από αυτές που πρέπει να γίνουν; Ποιες αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας;

Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας αριθμός μεταρρυθμίσεων σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Δε θα αναδείκνυα μόνο μία μεταρρύθμιση. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το περιβάλλον επιχειρηματικότητας, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες είναι συνολικά σημαντικές για το επιχειρηματικό κλίμα. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του ελάχιστος εγγυημένου εισοδήματος σε ολόκληρη τη χώρα και να ενισχυθεί το δίκτυο κοινωνικής ασφαλείας. Υπάρχουν συνεπώς μεταρρυθμίσεις ανά τομέα, γίνεται πολλή δουλειά αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να γίνει καλύτερη χρήση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, Πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις. Τώρα έχει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί. Επίσης σημαντική είναι η προεργασία που στην οποία δίνει έμφαση η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμό επενδύσεων.

Μέχρι σήμερα, σημαντικές αλλαγές έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Τι μπορεί να μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους αυτή τη φορά;

Για αυτό συνεχώς δίνουμε έμφαση στη σημασία της εφαρμογής. Κατανοούμε ότι υπάρχει απόσταση από τη στιγμή που συμφωνούνται οι μεταρρυθμίσεις μέχρι τη στιγμή που η αποτελεσματικότητά τους γίνεται αισθητή, αλλά θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον της ίδια της Ελλάδας να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές. Κατά συνέπεια δε θα υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δημοσιονομική σταθερότητα, τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Στο τέλος της ημέρας, αυτές εξασφαλίζουν την ευημερία των Ελλήνων.

Ποιο θεωρείτε το πλέον εφικτό σενάριο; Μία καθαρή έξοδο στις αγορές, μία έξοδο με τη βοήθεια μιας προληπτική ή μη προληπτικής γραμμής; Μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί το ποσό το οποίο δε θα χρειαστεί η Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα;

Αυτή τη στιγμή αρχίζουμε να εργαζόμαστε για αυτό. Δε θα μπορούσα, λοιπόν, να κάνω κάποιο σχόλιο σε αυτή τη φάση. Υπάρχουν διαφορετικές πιθανές επιλογές. Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για το πώς αυτό έχει επιτευχθεί σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ που ήταν σε πρόγραμμα. Είμαστε ακόμα στην αρχή, οπότε δε θα ήθελα να περάσουμε σε συμπεράσματα σε αυτή τη φάση…

Άρα προχωράμε βήμα-βήμα, εφαρμόζοντας το τρέχον πρόγραμμα;

Ακριβώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου