Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Το ΔΝΤ βάζει φρένο στην έξοδο στις αγορές

Σημαντικοί περιορισμοί φέρεται να περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να περάσει από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, το Ταμείο βάζει «ταβάνι» στο ονομαστικό χρέος της Ελλάδας, περιορίζοντας τη δυνατότητά της χώρας για συστηματική δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας αναζητούν μεθοδεύσεις ώστε να ξεπεράσουν τους περιορισμούς αυτούς.



Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το «ταβάνι» στο ονομαστικό χρέος από το ΔΝΤ αποσκοπεί αφενός να πιέσει την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να δημιουργήσει «μαξιλάρια αποθεματικών», αποφεύγοντας δημοσιονομικές σπατάλες και αφετέρου να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους εταίρους να επισπεύσουν τις αποφάσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα –όσο υφίσταται το πρόγραμμα του Ταμείου- δε θα είναι σε θέση να βγει δοκιμαστικά και με διαδοχικές εξόδους στις αγορές προκειμένου να καταρτίσει καμπύλη επιτοκίων και να προετοιμάσει το έδαφος για την τελική έξοδό της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη (ή τουλάχιστον επιδιωκόμενη) έξοδο μέσα στον Ιούλιο, αυτή δε φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα, καθώς αποτελεί ρολάρισμα ομολόγων που δεν έχει επίδραση στην ονομαστική αξία του χρέους. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, η επιβολή «ταβανιού» στο ονομαστικό χρέος έχει άμεσο αντίκτυπο καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν τα απαραίτητα δημοσιονομικά μαξιλάρια μέσω του προϋπολογισμού (ακόμα και τα δάνεια του ESM θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος).

Υπό αυτό το πρίσμα, το τελευταίο 24ωρο πριν από την έγκριση του νέου ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ αποκτά χαρακτήρα θρίλερ, με γνώριμο ωστόσο σενάριο: Το ΔΝΤ βρίσκει ακόμα έναν τρόπο να πιέσει τόσο προς την έγκαιρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του συμφωνηθέντος πακέτου πολιτικών, όσο και την ταχεία λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου