Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ, μονόδρομος πλέον για όλους


Παρά το γεγονός ότι -υπό τη σκιά του survivor- η συζήτηση στη Βουλή για το νέο πολυνομοσχέδιο είχε αρκετές αναφορές στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Ταμείο σε νέο ελληνικό πρόγραμμα, η πραγματικότητα φαίνεται να ξεπερνά τους ισχυρισμούς.


Η περίπτωση πλέον να αρνηθεί το Ταμείο τη συμμετοχή του θα έχει πολλαπλό κόστος για όλους τόσο σε επίπεδο φήμης (reputational cost) όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
 Το Ταμείο γνωρίζει ότι στο τέλος του νέου προγράμματός του, το άνοιγμά του σε ό,τι αφορά το μεγαλύτερο δάνειο που έδωσε ποτέ στην ιστορία του (το ελληνικό) θα μηδενίσει.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι δεν έχουν το χρόνο -και τις πολιτικές αντοχές- να προχωρήσουν σε ένα νέο ελληνικό ευρωπρόγραμμα στήριξης, λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της προθεσμίας αποπληρωμών της χώρας και με δεδομένο ότι το τρέχον πρόγραμμα του ESM δε θα υφίσταται.

Επίσης, οι θεσμικοί ευρωπαϊκοί φορείς (π.χ. ΕΚΤ) δε θα ήθελαν να παίξουν με την εικόνα της δικής τους αξιοπιστίας, αλλάζοντας τα δεδομένα αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων τον Ιούλιο.

Κοντολογίς, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, γνωρίζουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση του eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία. Κι αν αυτό δε γίνει τη Δευτέρα, θα γίνει λίγες μέρες αργότερα, σε ένα εμβόλιμο eurogroup. Δυστυχώς, σε αυτή τη συζήτηση, η Ελλάδα δε συμμετέχει. Και αυτό -παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες- αποτελεί σοβαρή ήττα της χώρας. Οι πιστωτές συζητούν για το χρέος των επόμενων γενιών της χώρας, με την Ελλάδα να μην έχει βασικό ρόλο στη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η άμεση συμφωνία είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο σε σχέση με όλα τα σενάρια που δεν την περιλαμβάνει. Στη συνέχεια, χρόνος για βελτιωτικές παρεμβάσεις υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου