Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό παρακολούθησης της οικονομίας

Η ελληνική πλευρά θα κληθεί να υπερασπιστεί όχι την επίδοσή της, αλλά κυρίως τη δυνατότητα επαναληψιμότητάς της, επισημαίναμε την ημέρα που το ΔΝΤ θα ανακοίνωνε τις προβλέψεις του για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αφορά μεταξύ άλλων τη δυνατότητα της Ελλάδας να διατηρεί τις επιδόσεις της. 

Αποτέλεσμα εικόνας για βελκουλέσκου

Για το λόγο αυτό, το Ταμείο επιχειρεί να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό εκείνο που θα αξιολογεί τη βιωσιμότητα της υπεραπόδοσης της Οικονομίας. Αυτό, σύμφωνα με το προσχέδιο του αντίστοιχου μνημονίου, θα γίνεται ανά τρίμηνο και θα συνοδεύεται –αν επαληθεύεται η υπεραπόδοση- από την εφαρμογή των αντίμετρων ή –στην αντίθετη περίπτωση- από επιπλέον μέτρα.

Παράλληλα, οι θεσμοί έχουν επαναφέρει στο τραπέζι το σύνολο των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων που θα έπρεπε να έχουν προωθηθεί με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ.  Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ή η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων είναι μερικές από αυτές.

Τέλος, κλειδί των διαπραγματεύσεων αποτελεί η λειτουργία του Δημοσίου Τομέα. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του συνεχίζει να αποτελεί βασικό ζητούμενο. Η αξιολόγηση, η κινητικότητα και η σταδιακή μείωση των υπαλλήλων –με σταδιακή αύξηση της αναλογίας συνταξιδοτούμενων προς νέων υπαλλήλων από 5 προς 1, σε 2 προς 1- εντάσσονται στη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας.

Μέσα στην ημέρα, οι θεσμοί αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου