Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Διαφορά 1,5% στους στόχους του 2018 βλέπει το ΔΝΤ

Σε 3,3% ανέρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016, σύμφωνα με την Έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε σήμερα.  Το Ταμείο ωστόσο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% για το 2017 (1,75% είναι ο στόχος του προγράμματος) και μόλις 2,0% έναντι στόχου 3,5% για το 2018. Σύμφωνα με την Έκθεση, τα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια έως το 2022 διαμορφώνονται στο 1,5%  ου ΑΕΠ.


Οι υπολογισμοί αυτοί αναμένεται να αναθεωρηθούν μόλις επισημοποιηθούν οι πλέον πρόσφατες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ και με δεδομένη την επιβράδυνσή της τα τελευταία δύο τρίμηνα (2016 Q4 και 2017 Q1).


Η διαφορά στις προβλέψεις για το 2018 αποτελεί επί μήνες βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων της τρέχουσας αξιολόγησης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ φαίνεται ωστόσο να έχουν καταλήξει στο μηχανισμό παρακολούθησης των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, με βάση τον οποίο θα διαπιστωθεί στα μέσα του 2018 αν έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Στο μηχανισμό αυτό, αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος του Ταμείου.

Καθοριστικές επαφές στην Ουάσινγκτον

Μπορεί το ελληνικό ζήτημα να είναι επισήμως εκτός ατζέντας της Συνόδου (21-23 Απριλίου) ωστόσο τόσο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε κορυφαίο επίπεδο θα βρεθούν το Σάββατο και την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.Οι μεταξύ τους συναντήσεις θα δείξουν αν είναι εφικτή εντός χρονοδιαγράμματος -ως τις 22 Μαϊου- μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει νέο ετήσιο πρόγραμμα της Ελλάδας με το ΔΝΤ.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιύνκερ θα βρεθεί από αύριο έως και το ερχόμενο Σάββατο στην έδρα του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στις ΗΠΑ μεταβαίνουν τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρώτο να έχει μεταξύ άλλων προγραμματισμένες συναντήσεις με παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών κ Μνούτσιν.  Επιπροσθέτως, τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ όσο και ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρεθούν επίσης στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου