Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Brexit: Διαπραγμάτευση έως τον Οκτώβριο του 2018 και συμφωνία έως τον Μάρτιο του 2019 επιδιώκει η Κομισιόν

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit εντός 18 μηνών αναμένει ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ.


«Αν η πλευρά της Μ. Βρετανίας ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκς της Λισαβόνας έως τον Μάρτιο του 2017, όπως η πρωθυπουργός κα. Μέι έχει δηλώσει, τότε οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2018» τόνισε.

Στη συνέχεια ο Μισέλ Μπαρνιέ πρόσθεσε: «Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, καθώς, μετά τη διαπραγμάτευση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία. Απαιτείται χρόνος 5-6 μηνών για αυτό»

Η ολιγομελής (περίπου 30 στελεχών) διαπραγματευτική ομάδα του Γάλλου αξιωματούχου αναμένεται να ακολουθήσει τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έτσι ώστε «να προστατευθούν τα συμφέροντα των 27 κρατών-μελών και να επιτευχθεί η συμφωνία στο χρονικό περιθώριο που διαθέτουμε», όπως ο ίδιος υποστήριξε.

Αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ Μπαρνιέ τόνισε ότι «είναι θέμα της Βρετανίας να καταθέσει τα αιτήματά της και οι 27 να απαντήσουν αντίστοιχα». Επεσήμανε ωστόσο ότι η διαπραγματευτική γραμμή της ομάδας του θα βασίζεται στην Αρχή της ενότητας της ΕΕ, στα δικαιώματα και τα οφέλη των μελών της ΕΕ («τρίτες χώρες δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και οφέλη, αφού δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις») καθώς και στις τέσσερις Αρχές της Ενιαίας Αγοράς (ελευθερία διακίνησης εργαζομένων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων).

Ο Γάλλος αξιωματούχος αρνήθηκε -ερωτώμενος- να οικειοποιηθεί τη λογική ενός «σκληρού ή μαλακού Brexit» και επέμεινε ότι στόχος είναι η επίτευξη μίας ξεκάθαρης συμφωνίας. Ως τότε, όπως δήλωσε… “keep calm and negotiate”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου