Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Για τα τέλη Ιανουαρίου πήρε παράταση η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο Δ.Σ του ΔΝΤ


Παράταση πήρε η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Δ.Σ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου –δεν είχε οριστικοποιηθεί η ημερομηνία- με θέμα αφενός μεν την Έκθεση για την ελληνική Οικονομία (Article IV), αφετέρου δε την αξιολόγηση (Post Evaluation) του δεύτερου ελληνικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε τυπικά τον Ιανουάριο του 2016.

                             


Τα στελέχη του Ταμείου έχουν ουσιαστικά ολοκληρώσει το πρώτο μισό του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της Έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την ευρωπαϊκή πλευρά. Ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος (2012-2016).

Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα ο Βιτάλι Κραμαρένκο, αρμόδιο στέλεχος του ΔΝΤ για την κατάρτιση της Έκθεσης Αξιολόγησης (χωρίς ανάμιξη στο ελληνικό πρόγραμμα ή τις διαπραγματεύσεις).  Η Έκθεση θα πρέπει να παραδοθεί στις ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται- οι οποίες εφόσον το επιθυμούν παραθέτουν επισυναπτόμενα σχόλια αναφορικά με το περιεχόμενό της.

Πλέον, η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Δ.Σ του ΔΝΤ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Αυτό, χρονοθετεί επί της ουσίας και την όποια συζήτηση για τη σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Αρχική πρόθεση του ΔΝΤ ήταν να συζητηθεί η περίπτωση της Ελλάδας συνολικά σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης του νέου προγράμματος. Τα συγκεκριμένα σχέδια, ωστόσο, ναυάγησαν μετά το eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, από το οποίο δεν προέκυψε πλήρως αναθεωρημένο προφίλ του ελληνικού χρέους, όπως επεδίωκε το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου