Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Διπλή η διαπραγμάτευση στην Αθήνα – Στην ατζέντα το ασφαλιστικό

«Οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, συζητείται το ενδεχόμενο νέου προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, πιθανόν με χρηματοδότηση, μετά το αίτημα της ελληνικής πλευράς». Αυτό επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, υποστηρίζοντας ότι αναλόγως της προόδου των διαπραγματεύσεων είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η λήψη απόφασης περί συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ σε ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος του 2016.


Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ο κ. Ράις τόνισε ότι αυτό παραμένει μη βιώσιμο, όπως τονίζεται και στην πρόσφατη Έκθεση του Ταμείου για την ελληνική Οικονομία (Article IV). «Το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδοτείται από την υψηλή φορολόγηση. Η συμμετοχή ανέρχεται σε 11% του ΑΕΠ, με το μέσο όρο της Ευρωζώνης να βρίσκεται στο 2.5%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στόχος του Ταμείου παραμένει η βιώσιμη ανάπτυξη και η βιωσιμότητα της ελληνικής Οικονομίας, επαναλαμβάνοντας παράλληλα όσα πρόσφατα ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν περί αναγκαιότητας επίτευξης ρεαλιστικών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%, συνοδευόμενων από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν περισσότερο φιλόδοξους στόχους, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί. Δε νομίζουμε ότι με το τρέχον πρόγραμμα μπορούν να επιτευχθούν περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι» τόνισε ο κ. Ράις.

Το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα της ελληνικής Οικονομίας, εντός του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Έκθεσης που παρέδωσε η αποστολή του στην Αθήνα (Article IV)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου