Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Καλημέρα και καλή τύχη

Υπάρχουν δύο είδη πολιτικών. Εκείνοι που παράγουν πολιτικές και εκείνοι που επενδύουν στους συμβολισμούς.



Οι πρώτοι είναι εκείνοι που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά όταν οι δεύτεροι κραυγάζουν εναντίον της πραγματικότητας. Δεν ξέρουν κάτι άλλο. Για αυτό άλλωστε όταν κυβερνούν συναλλάσσονται μόνο προς όφελός τους. Δε γνωρίζουν να συναλλάσσονται και προς όφελος της χώρας τους.


Τα δύο είδη πολιτικών τα ψηφίζουν αντίστοιχα είδη ψηφοφόρων, Με τη βασική διαφορά ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν ξεκάθαρη πληροφόρηση. Όταν μάλιστα τα δεδομένα δεν είναι σαφή και η πληροφόρηση πολιτικάντικη, τότε το μόνο κριτήριο που απομένει είναι το θυμικό. Κακός σύμβουλος, διαχρονικά.

Όλα τα παραπάνω αφορούν τόσο στο βρετανικό δημοψήφισμα όσο όμως και στην επόμενη μέρα της Ευρώπης. Και στην επόμενη μέρα της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Αναπόφευκτα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κληθούμε –στον περιορισμένο βαθμό που μας αναλογεί- να ξεκαθαρίσουμε το μέλλον μίας Ένωσης που εξασφάλισε τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο συνεχούς ειρήνης στην ήπειρο. Και ευημερίας, θα προσέθετα με τις όποιες εύλογες ενστάσεις.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, το μόνο που διαπιστώνω είναι διαχείριση της κατάστασης με όρους εσωτερικής επικοινωνίας. Και το διαπιστώνω και από εκείνους που θα περίμενα ίσως το αντίθετο. Θα απαιτούσα το αντίθετο. Ως εκ τούτου, και σε ρεαλιστική βάση, για την όποια επόμενη καλή μέρα για τη χώρα μας, εναποθέτω ως συνήθως τις ελπίδες μου στον παγκόσμιο άτλαντα και τη συγκυρία.

Καλημέρα και καλή τύχη, λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου