Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Οι Αρχές της Οικονομίας και… οι Αρχές της Φυσικής

«Δεν είναι θέμα Αρχών της Οικονομίας, αλλά της Φυσικής». Με τον τρόπο αυτό, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε πρόσφατα την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.


Και μπορεί ο σχετικός ισχυρισμός να εμπεριέχει εσκεμμένα το στοιχείο της υπερβολής, ωστόσο η Ευρώπη φαίνεται να έχει προσαρμόσει τη δική της στάση απέναντι στην Ελλάδα σε δύο άξονες, σχετικούς με τα παραπάνω. Οι εταίροι της χώρας αφενός επιδιώκουν την εφαρμογή (σχεδόν) του συνόλου των συμφωνηθέντων, αφετέρου επιχειρούν να στηρίξουν κάθε είδους αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η επιμονή τους να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στελέχωσης και λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Έστω κι αν γνωρίζουν ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης που θα ακολουθήσουν θα αποδειχθούν πιθανότατα και αυτές χρονοβόρες.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη δεν διατάσσεται ούτε νομοθετείται. Ένα από τα βασικά στοιχήματα της Ευρώπης είναι να φτάσει «αναίμακτα» στην επόμενη συζήτηση με το ΔΝΤ, με ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να διατηρήσει υψηλές επιδόσεις στα ερχόμενα (πολλά) χρόνια.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ίδια η Ευρώπη θα κληθεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, χωρίς την «ασφάλεια» που παρέχει το Ταμείο σε επίπεδο αγορών.

Ήδη στην Γερμανία αρχίζει να διαμορφώνεται μία ισχυρή τάση απεμπλοκής του ΔΝΤ από τους θεσμούς της Ευρώπης. Το γεγονός ότι στην τάση αυτή αναφέρεται πλέον ανοικτά και ο D. Gross αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η άποψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί κρατούσα. Ειδικά αν το Ταμείο διατηρήσει σταθερές τις θέσεις του περί ρύθμισης του ελληνικού χρέους και δυνατότητας επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων.

Ως τότε ωστόσο αναμένεται να κυλήσει αρκετό νερό στο «ευρωπαϊκό» αυλάκι. Χωρίς την Ελλάδα στο προσκήνιο, αλλά με το… προσκήνιο να ορίζει την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Αυτό μπορεί να μην αποτελεί… Αρχή της Οικονομίας, εντάσσεται ωστόσο στις Αρχές της Φυσικής.


http://www.athina984.gr/2016/06/13/i-arches-tis-ikonomias-ke-i-arches-tis-fysikis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου