Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Στην τελική ευθεία σε όλα τα μέτωπα

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια που σχεδόν αφελώς είχα ρωτήσει παλαίμαχο αξιωματούχο που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των πρώτων μνημονίων… πότε πιστεύει ότι η οικονομική κρίση θα βρίσκεται πίσω μας. Προς έκπληξή μου τότε, δεν αναφέρθηκε ούτε στο χρέος ούτε στα ελλείμματα ούτε έστω στο ισοζύγιο συναλλαγών ή τον πληθωρισμό.


«Όταν δε θα υπάρχουν εσωτερικά ληξιπρόθεσμα (internal arrears)». μου είχε απαντήσει. Και δεν απείχε πολύ από την πραγματικότητα όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου συνεχίζει έκτοτε να βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα των αξιολογήσεων και αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα του αυριανού euroworking group. Η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (και ουσιαστικά το συμβούλιο των διευθυντών του ESM) αναμένεται να αξιολογήσει το σύνολο των στοιχείων που θα παραθέσει η ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον πληροφοριών που σχετίζονται με την πορεία καταβολής συντάξεων που εκκρεμούν.

Η πρόοδος στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων συνδέεται άμεσα με την εκταμίευση 1 δις ευρώ, υποδόσης από την προηγούμενη αξιολόγηση. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη και αντίστοιχη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM, με το χρόνο για έγκριση της εκταμίευσης να είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένος.

Ταυτόχρονα, το euroworking group θα εξετάσει την πορεία υλοποίησης των 88 προαπαιτούμενων, τα οποία πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά πριν το eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η διαπραγμάτευση είναι διπλή και διεξάγεται ταυτόχρονα σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Η τεχνική δουλειά σε επίπεδο Βρυξελλών (euroworking group και ESM) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα δεδομένα, συνεπώς, θα συζητηθούν σε επίπεδο Washington Group, εκεί που ο όρος πήρε… σάρκα και οστά, στο Παρίσι. Ήταν η 25η Νοεμβρίου του 2014, όταν η ελληνική Κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την (τότε) τρόικα, ενόψει του eurogroup του Δεκεμβρίου που ακολουθούσε.

Αυτή τη φορά, σχεδόν μία τετραετία μετά, η ατζέντα έχει ελαφρώς διαφοροποιηθεί. Σκοπός της συνάντησης του Παρισιού είναι να υπάρξει μεγαλύτερη προσέγγιση ΔΝΤ και Ευρωζώνης στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε η ελληνική έξοδος προς τις αγορές να προχωρήσει με καλύτερες συνθήκες. Στο τραπέζι θα συζητηθούν κυρίως δύο θέματα: Το «αυτόματο» του μηχανισμού ρύθμισης και η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το περίγραμμα της ρύθμισης του χρέους είναι λίγο-πολύ γνωστό προς όλες τις πλευρές. Στόχος (τουλάχιστον της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν) είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας η οποία θα βάλει φρένο σε σενάρια ανάγκης χρήσης πιστοληπτικής γραμμής και «εξόδου από το πρόγραμμα υπό προϋποθέσεις». Στην εξίσωση αυτή ωστόσο, το βασικό λόγο έχουν οι πιστωτές της χώρας, με πρώτο το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου