Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ακόμα όλα ανοιχτά

Την ώρα που στις δηλώσεις τους, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πιερ Μοσκοβισί μιλούσαν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ μέχρι τέλος του χρόνου, τα αγκάθια παραμένουν ακόμα και στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. 



Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Παγουλάτος: Καλύτερη η αδύναμη δημοκρατία του Ερντογάν από την δικτατορία

«Κεμαλικά στοιχεία» … πίσω από το πραξικόπημα της Τουρκίας βλέπει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας στο τμήμα διεθνών σχέσεων  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος. Μιλώντας στην Τρόικα του 984 αναφέρθηκε στην πολιτική Ερντογάν, στην αντίδραση της Ευρώπης, το Brexit αλλά και τη θέση της Ελλάδας.




Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Το μήνυμα Γιούνκερ για Νίκαια και τρομοκρατία

Στο πλευρό της Γαλλίας και στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει από την Ασία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Νέα οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, από τους υπαλλήλους της Κομισιόν, για το προσφυγικό.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Το σχέδιο της Κομισιόν για το προσφυγικό γίνεται… νόμος - Οι αποφάσεις και οι εξαιρέσεις

Το θέμα του προσφυγικού στην Ευρώπη, συζητήθηκε στις Βρυξέλλες στο Κολλέγιο των επιτρόπων, με την Κομισιόν να ετοιμάζει νόμο , με τον οποίο θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, οι εξαιρέσεις και το χρονοδιάγραμμα.




Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

H απόφαση του Εcofin για Ισπανία και Πορτογαλία

Η εισήγηση της Κομισιόν για τις δύο χώρες , ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για τα ελλείμματα, έγινε δεκτή και πλέον οι… Ίβηρες τρέχουν.




Ο Πίτερ Μιχάλκο αποκαλύπτει την… ατζέντα της Σλοβακίας

H Σλοβακία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Πίτερ Μιχάλκο αναλύει στην Τρόικα του Αθήνα 984 τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης. Η καθημερινότητα των πολιτών, το προσφυγικό, το Brexit και η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.


Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ο ευρωπαϊκός νότος κερδίζει (ως στιγμής) μόνο στο ποδόσφαιρο

Ίσως να διανύουμε την εποχή της πιο ασταθούς ισορροπίας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο γιατί δοκιμάζεται από το brexit, αλλά κυρίως γιατί έχει έρθει στα όριά του αυτό που ο ευρωπαϊκός βορράς αποκαλεί ισορροπία του ρίσκου: «Η αμοιβαιοποίηση του κινδύνου πρέπει να συμβαδίζει με τη μείωση του κινδύνου». Κι αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες ανάμεσα στα όργανα της Ένωσης.
Ενάμιση χρόνο πριν, η Άνγκελα Μέρκελ στήριζε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Έμοιαζε αποτελεσματικότερη λύση από τον πρώην Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως ήταν ηγέτης που μπορούσε να συμβάλει στην εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ των κρατών – μελών. Ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων δεν ήταν αυτή που ανέμενε η γερμανική πλευρά. Η Κομισιόν, περισσότερο πολιτική από κάθε άλλη, αποδείχθηκε μία ευρωκυβέρνηση με πρώτο μέλημα να στηρίξει τις χώρες του Νότου, αδιαφορώντας συχνά για την τήρηση των κανόνων. Και χώρες όπως η Γερμανία –οι οποίες στηρίζουν οικονομικά την ύπαρξη της Ένωσης- δεν έχουν μάθει να παίζουν χωρίς κανόνες.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Στις... καθυστερήσεις τα προαπαιτούμενα

Η δόση των 2.8 δις δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα, καθώς οι δανειστές περιμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. 


Διαβάστε αναλυτικά τα προαπαιτούμενα.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Τα προαπαιτούμενα Ιουλίου και τα email των θεσμών με το Υπουργείο Οικονομικών

Η απάντηση της Κομισιόν στο Plan B του  Βαρουφάκη, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν και η αλληλογραφία μεταξύ των δανειστών και του Υπουργείου Οικονομικών.




Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών υπεύθυνη δια… πάσαν νόσον

Δεν γνωρίζω το ευρωπαϊκό της ανάλογο, πάντως η ελληνική σχετική παροιμία αναφέρεται στον… γάιδαρο και το σαμάρι. Και προφανώς θα εθελοτυφλούσε κανείς αν δεν έβλεπε, δεκαετίες τώρα, το έντονο lobbying γύρω από τις Βρυξέλλες και τον τρόπο, με τον οποίο δρουν και επηρεάζουν τις αποφάσεις τους και εξωθεσμικοί παράγοντες. Ωστόσο, τελικά, αγνοούμε το προφανές.




Οι Βρυξέλλες αποτελούν διαχρονικά τον μεσολαβητή μεταξύ εταίρων, που συχνά πρεσβεύουν διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες. Καλούνται λοιπόν, σχεδόν ταχυδακτυλουργικά, να συμβιβάσουν όχι απλώς ετερόκλητες προσεγγίσεις αλλά, εντελώς διαφορετικά κρατικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Η Ελλάδα, η Ευρώπη και η σοσιαλδημοκρατία στο γεύμα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ (audio)

Το ελληνικό πρόγραμμα και η αναγκαιότητα εφαρμογής του πριν την επανέναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος, το 2018, πέρασε αναπόφευκτα ως το βασικό μήνυμα του on the record γεύματος που είχαμε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη Χάγη.



Κι όμως, η συζήτηση για την Ελλάδα θα ήταν έως και αδιάφορη, αν δεν ήμασταν… Έλληνες. Για πρώτη φορά από τότε που -άπειρος ων- αναλάμβανε την προεδρεία του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εμφανίστηκε περισσότερο ώριμος από ποτέ, αναφερόμενος στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ολόκληρη η συνέντευξη Ντάσελμπλουμ, Σάββατο στις 12μ.μ στον ΑΘΗΝΑ 984.

Η Ελλάδα, η Ευρώπη, η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, το χρέος, το Brexit και το Grexit που αποφεύχθη.
Το Σάββατο, στις 12, στους 98,3fm.



Ενδεικτικό απόσπασμα...