Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Οι εκταμιεύσεις, το «μαξιλάρι» για τις αγορές, το χρέος και ο αστάθμητος παράγοντας του ΔΝΤ

Την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης έως τον Μάιο, οι συζητήσεις αναφορικά με τη διατηρισιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας συνεχίζονται σε πολλαπλά μέτωπα.


Το βασικό από αυτά εκτυλίσσεται μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να συνεχίζει μάλιστα να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, παρά την αποχώρησή της από επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επανάκαμψης του Ταμείου ακόμα και με ενεργοποίηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος. Από τη μία πλευρά οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να σταλεί ένα σαφές μήνυμα επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος προς τις αγορές και από την Ουάσιγκτον. Από την άλλη, το ΔΝΤ βλέπει τους Ευρωπαίους εταίρους να είναι περισσότερο από ποτέ ανοικτοί στο ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους την «εξαγορά» της έκθεσης του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό το Ταμείο να προχωρήσει σε ακόμα μία μικρή εκταμίευση το ερχόμενο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του προγράμματός του. Οι θεσμοί –ή τουλάχιστον η… πλειοψηφία τους- επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παρά το γεγονός ότι το ποσό που θα δανείσει (μικρότερο από 2 δις ευρώ) δεν είναι αναγκαίο για την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σε ό,τι αφορά το μαξιλάρι που αναμένεται να δημιουργηθεί, αυτό ενδεχομένως να μην ξεπεράσει τα 14 δις ευρώ. Αν επαληθευτεί το ποσό αυτό, τότε το δημοσιονομικό μαξιλάρι θα αρκεί για –το πολύ- 14 μήνες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι θεσμοί επιδιώκουν –σύμφωνα με τον προγραμματισμό- να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τελευταίας εκταμίευσης έως τις 20 Αυγούστου. Η εκταμίευση αυτή –μέσω του ESM και ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ΔΝΤ- θα ανέρχεται σε 12 δις ευρώ, 6 δις εκ των οποίων θα αφορούν στη δημιουργία δημοσιονομικού μαξιλαριού.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 5.7 δις ευρώ που αντιστοιχούν στην τρίτη αξιολόγηση, αυτή αναμένεται να προχωρήσει έως τις 15 Μαρτίου. Το επιπλέον 1 δις ευρώ θα εκταμιευθεί τον Μάιο, μήνα που θα επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα και περίοδο που η eurostat θα έχει επιβεβαιώσει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου