Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Eurogroup: Πρόοδος στα προαπαιτούμενα, δύσκολη η έγκριση της εκταμίευσης

Η ανακοίνωση των δεσμευτικών προτάσεων ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και το θετικό μήνυμα της αναβάθμισης του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Fitch δίνει σαφές αλλά όχι και ικανό στίγμα για να θεωρείται εξασφαλισμένη η έγκριση της εκταμίευσης των 5.7 δις ευρώ από το σημερινό Εurogroup (16.00 ώρα Ελλάδος).

                                  

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε την προηγούμενη Πέμπτη ότι παρά τα θετικά μηνύματα από την πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (και διοικητές του ESM) ενδέχεται να καθυστερήσει.


Με δεδομένο ότι ακόμη εκκρεμούν θέματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, έγκριση του προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό και εξασφάλιση εγγυήσεων για την απρόσκοπτη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την ερχόμενη Τετάρτη και μετά, το Συμβούλιο των υπουργών δύσκολα θα εγκρίνει την εκταμίευση του πρώτου μέρους της επόμενης δόσης. Πηγές των Βρυξελλών επισήμαιναν –χθες βράδυ- ότι αυτό μάλλον θα απαιτήσει χρόνο, τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το Οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να διευκρινίσει ότι τα εναπομείναντα ζητήματα είναι περισσότερο τεχνικής φύσης παρά ουσιαστικά.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν μάλιστα την επιτάχυνση των διαδικασιών και για την επόμενη (τέταρτη και τελευταία) αξιολόγηση του προγράμματος του ESM, με τους επικεφαλής των θεσμών να επιδιώκουν την έλευσή του στις 26 Φεβρουαρίου.

Αυτό ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ως στιγμής, ειδικά μάλιστα από το ΔΝΤ το οποίο συμμετέχει ως παρατηρητής ως στιγμής και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Συμφωνία σε αυτό το ζήτημα θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση και του δικού του «επί της Αρχής» προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου