Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΔΝΤ: Ζητά νομοθέτηση μέτρων και εφαρμογή τους στο μέλλον

«Οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά δε θα εφαρμοστούν άμεσα. Ζητάμε τώρα τη νομοθέτησή τους και την εφαρμογή τους στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το Ταμείο δε ζητά επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή από τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής της αποστολής των κλιμακίων στην Αθήνα.


Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δείχνει ισχυρή προτίμηση στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 1,5% του ΑΕΠ ωστόσο «αν ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της είναι η επίτευξη στόχων 3,5%, αυτό είναι βιώσιμο μόνο για μερικά χρόνια και απαιτεί υψηλής ποιότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα».

Αναφερόμενος στις αιχμές που δέχθηκε το ΔΝΤ για τις απόψεις του, συμπεριλαμβανομένων και των σχολίων του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, ο κ. Ράις αναφέρθηκε συνολικά στα ελληνικά προγράμματα, τονίζοντας: «Συμφωνώ ότι η βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι μακροπρόθεσμη. Δεν είναι όμως χωρίς όρους. Και υπάρχουν και στόχοι. Το 2012 και το 2015 παρατηρήσαμε ότι, είχαμε κρίση επειδή η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε εκ νέου στα δύο προαπαιτούμενα προκειμένου να συμμετάσχει σε νέο ελληνικό πρόγραμμα και αφορούν στην «εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συνοδευόμενων από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Σχολιάζοντας, ωστόσο, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί αδυναμίας haircut του ελληνικού χρέος, επανέλαβε ότι «άλλο είναι η αναδιάρθρωση και άλλο το κούρεμα του χρέους».

Τέλος, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι ο Πολ Τόμσεν βρέθηκε στο πλαίσιο αποστολής του Ταμείου στο Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου