Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος – Σταθάκης, στη σκιά της αντιπαράθεσης για ΕΛΣΤΑΤ

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που αφορά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, αλλά και σε κρίσιμα θέματα της δεύτερης, περνά… από τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν τη Δευτέρα 29 Αυγούστου συνάντηση με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στη σκιά της ανοικτής διένεξης της Κυβέρνησης με την Κομισιόν αναφορικά με την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Τόσο σε επίπεδο Επιτροπής, όσο και σε επίπεδο Eurogroup, η κοινή βάση συνομιλιών των δύο πλευρών αποτελεί βασική προτεραιότητα. Την ώρα που η Αθήνα κάνει λόγο για παρέμβαση της Κομισιόν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν μετ’ επιτάσεως ότι αυτό που ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση είναι να σταματήσει να καλλιεργεί κλίμα που δυναμιτίζει την αξιοπιστία των δεδομένων που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα, και κατά συνέπεια τις διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το θεωρούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι και το μόνο επίμαχο που θα συζητηθεί. Οι εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση θα βρεθούν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων, με την Κομισιόν να εντοπίζει νέες καθυστερήσεις σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και η απελευθέρωση αγορών.
Οι συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας θα θέσουν και το τελικό πλαίσιο της έλευσης των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, η οποία αναμένεται μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους, το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου αναμένεται να απασχολήσουν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν στις 24 Μαΐου.

http://www.athina984.gr/2016/08/25/stis-vryxelles-tsakalotos-stathakis-sti-skia-tis-antiparathesis-gia-elstat/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου