Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Οι αριθμοί δείχνουν νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ από… Οκτώβριο

Την ώρα που οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, το πιθανότερο πλέον σενάριο στέλνει τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ μετά τη (δεύτερη) αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης ανάλυσης του προφίλ του ελληνικού χρέους. Ο δεύτερος, με την προϋπόθεση του Ταμείου να μην αποτελεί πλέον η Ελλάδα ειδική περίπτωση για αυτό.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη προϋπόθεση, τα μηνύματα που έρχονται και επισήμως από τις Βρυξέλλες είναι ότι η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και -κυρίως- το μακροπρόθεσμο χρέος δε θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Eurogroup της 24ης Μαϊου. Εν πολλοίς το δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς οι αρμόδιοι επίτροποι Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη προϋπόθεση, σήμερα το ΔΝΤ είναι εκτεθειμένο κατά περίπου 3,2δις ευρώ ελληνικού χρέους παραπάνω απ’ ό,τι προβλέπει ο κανονισμός του. Αυτό έρχεται σε άμεση αντίθεση με την σαφώς δηλωμένη πρόθεση του Ταμείου να μην προχωρήσει σε νέο ελληνικό πρόγραμμα «ειδικών συνθηκών».
Οι αποπληρωμές του 2016 δεν αρκούν προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά αυτή. Θα πρέπει συνεπώς ο ESM να «αγοράσει» ελληνικό χρέος από το Ταμείο (ή και ενδεχομένως να προηγηθεί η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ τον Ιούλιο) ώστε το διοικητικό του συμβούλιο να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα.
Είναι προφανές ότι μία παράταση της αναμονής για νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Τη χρονοθετεί σε μία περίοδο που η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παραδώσει επιπλέον 43 προαπαιτούμενα, τα οποία θα περιλαμβάνουν κυρίως την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων που ψηφίστηκαν (ή και αναμένεται να ψηφιστούν) από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, πριν τη συζήτηση για το χρέος, αναμένεται η συμφωνία και η ψήφιση του μηχανισμού προληπτικών μέτρων. Αυτό άλλωστε αποτελεί τη βασικότερη εναπομείνασα εκκρεμότητα της πρώτης αξιολόγησης. Και την προϋπόθεση για να αρχίσουν έχουν πρακτικό νόημα όσα καταγράψαμε παραπάνω…

http://www.athina984.gr/2016/05/16/i-arithmi-dichnoun-neo-programma-me-to-dnt-apo-oktovrio/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου