Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Κίνηση υψηλού ρίσκου από την Κυβέρνηση

Από νωρίς χθες, τα δείγματα αναφορικά με τη συμφωνία του προληπτικού πακέτου μέτρων ήταν απολύτως αρνητικά και το είχαμε σαφώς καταγράψει.

Η επιλογή ωστόσο της ελληνικής πλευράς να μεταφέρει -ή τουλάχιστον να επιχειρήσει να το πράξει- τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Συμβουλίου κορυφής κρύβει υψηλούς δείκτες ρίσκου.

Το καλό (αλλά απίθανο) σενάριο θέλει να τους αρχηγούς των κρατών να δέχονται εκείνοι να ερμηνεύσουν τη συμφωνία των… 17 ωρών διαπραγμάτευσης, αδειάζοντας τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους. Ή τουλάχιστον ορισμένους εξ’ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλφρανγκ Σόιμπλε. Να αποδέχονται ότι η ελληνική πλευρά δεν υποχρεούται να συγκεκριμενοποιήσει τα προληπτικά μέτρα και να παραπέμπουν εκ νέου την υπόθεση στο Eurogroup και τους θεσμούς.  Σε αυτούς, δηλαδή, που θα έχουν… αδειάσει έστω κι αν οι αποφάσεις της Συνόδου προφανώς και αποτελούν θεσμική βάση εντός της ΕΕ.

Η πιθανότητα να παραμείνει απαθές το συμβούλιο των Υπουργών, σε ένα θέμα που θεωρείται δικό του είναι όση να κατακτήσει ο Λεβαδειακός το επόμενο πρωτάθλημα. Δε θα ήθελα π.χ. να διανοηθώ τί θα σημάνει για την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματευτές επιχειρήσουν να επιβάλουν ότι η εφαρμογή του προϋπολογισμού πρέπει να παρακολουθείται ανά τρίμηνο ή τετράμηνο. Και τα μέτρα να λαμβάνονται αντιστοίχως.

Το άσχημο σενάριο θέλει το Eurogroup να διατηρεί το δικαίωμα ερμηνείας της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού και -σε "συμμαχία" με το ΔΝΤ- να ζητήσει εκ νέου και άμεσα τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί το εύλογο επιχείρημα «πώς είναι δυνατό να μη συγκεκριμενοποιείτε μέτρα που θεωρείτε ότι δε θα εφαρμόσετε»…

Συνήθως, η Ευρώπη επιλύει τα ζητήματά της με συμβιβαστικό τρόπο και αναλόγως του γενικότερου πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος. Με κοινό μυστικό ότι τα πρώτα προληπτικά μέτρα ενδέχεται να εφαρμοσθούν σύντομα -μόλις τα πρώτα στοιχεία της ουσιαστικής εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2016 γίνουν γνωστά- είναι θέμα αξιοπιστίας να γνωρίζουν οι εταίροι τί προτίθεται να πράξει η ελληνική πλευρά λεπτομερώς. Το ίδιο ισχύει αν... τα μέτρα απαιτείται να ληφθούν τον Μάρτιο του 2017.

Η αξιοπιστία, ωστόσο, δεν αποτελεί το δυνατότερο σημείο της ελληνικής πλευράς. Ειδικά όταν περιλαμβάνει αποφάσεις για μέτρα που… ενδεχομένως κληθεί να λάβει η επόμενη Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου