Ο γρίφος παραμένει δυσεπίλυτος και οι ισορροπίες εύθραυστες, ειδικά αν σκεφθεί κανείς το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία. Η αντικατάσταση του Γερούν Ντάισελμπλουμ αποδεικνύεται διαδικασία δυσκολότερη του αναμενομένου. Τέτοια που η παραμονή του στη θέση αυτή θα αποτελούσε ιδανικότερη λύση για την πλειοψηφία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό όμως προσκρούει σε σοβαρά νομικά κωλύματα. Ως εκ τούτου, η επιθυμητή εν τέλει λύση έχει αποκλειστεί.
Από την άλλη, μία «αυθεντικά γερμανοκεντρική» λύση δε θα ήταν και η δυνατή για το ίδιο το σώμα. Ο Ισπανός Ντε Γκίντος συνεπώς δεν επανήλθε στο προσκήνιο ως επιλογή. Το ίδιο ενδεχομένως να ισχύσει και με τον Σλοβάκο Πίτερ Κάζιμιρ, ο οποίος ωστόσο συνεχίζει να συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό προτιμήσεων και η υποψηφιότητά του κάθε άλλο παρά να αποκλειστεί πρέπει. Μαζί του, ο Πορτογάλος Σεντένο και ο Ιταλός Παντοάν συμπληρώνουν την τριάδα των υποψηφίων απολαμβάνουν της στήριξης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρώπης.
Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετική συμβιβαστική λύση, αν δεν έρχονταν εκλογές στη χώρα του στην αρχή του νέου έτους και… αν δεν ήταν Ιταλός. Με τους Μάριο Ντράγκι, Αντόνιο Ταγιάνι και Φεντερίκα Μογκερίνι να κατέχουν σημαντικά αξιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς -αλλά και την ιταλική οικονομία να έχει δεχθεί ήδη την «κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν για τις δημοσιονομικές της επιδόσεις και το τραπεζικό της σύστημα- οι ανασταλτικοί παράγοντες της υποψηφιότητας Παντοάν δεν μπορεί να αγνοηθούν.
Από την πλευρά του Λαϊκού κόμματος, η υποψηφιότητα του Χανς Γκεργκ Σέλινγκ είναι ισχυρή υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του και στη νέα Κυβέρνηση της Αυστρίας.
Η μοναδική περίπτωση που φαίνεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα… συμβιβασμό των «αντικρουόμενων συμφερόντων» εντός των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι αυτή του Λουξεμβούργιου Υπουργού Πιερ Γκραμένια. Η υποψηφιότητά του συγκέντρωνε εξ αρχής τις λιγότερες αντιδράσεις, σε περίπτωση που οι υπόλοιποι διεκδικητές της θέσης δεν έβρισκαν τις απαραίτητες 10 ψήφους μέσα στο Συμβούλιο.
Αύριο θα γνωρίζουμε την τελική λίστα των υποψηφίων και την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το όνομα του νέου προέδρου του Eurogroup. Προφανώς και ο ρόλος του είναι σημαντικός σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πάντως, οι ειδήσεις δε σταματούν σε αυτή την εκλογή. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η διαχείριση του προγράμματος της χώρας περνά σε μεγάλο βαθμό από το euroworking group. Η εκλογή του νέου προέδρου του χρονοθετείται στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου. Και στόχος της χώρας είναι να έχει κλείσει τις εκκρεμότητες της τρίτης (και ουσιαστικά τελευταίας) αξιολόγησης πριν την αποχώρηση του Τόμας Βίζερ από τη θέση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου