Η απόφαση είναι θεωρητικώς ειλημμένη και μόνο οι ίδιες οι αγορές μπορούν να την ανατρέψουν. Η Κυβέρνηση έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές τώρα και όχι αργότερα έως το τέλος του έτους. Έστω και για… εν μέρει λάθος λόγους. Εξ ου και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους τόσο της ελληνικής πλευράς, όσο και των θεσμών.
Σημαντικό μέρος των εταίρων μας συμφωνεί με τη θέση του ΟΔΔΗΧ, να υπάρξει από τώρα δοκιμαστική έξοδος, καθώς από τον Οκτώβριο και μετά η… εξίσωση γίνεται «πολυπαραμετρικότερη». Αφενός εξαρτάται από την μετεκλογική διάθεση της Γερμανίας, και αφετέρου από την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να κλείσει την επόμενη αξιολόγηση, εφαρμόζοντας εγκαίρως τα συμφωνημένα προαπαιτούμενα.
Με δεδομένο ότι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των επενδυτών σε ό,τι αφορά τις παραπάνω παραμέτρους (ειδικά της δεύτερης), η δημιουργία της απαραίτητης για τις αγορές, καμπύλης των ελληνικών επιτοκίων «καλό θα ήταν να ξεκινήσει στην παρούσα ελεγχόμενη συγκυρία».
Μακάρι, βέβαια, η ερμηνεία να ήταν τόσο απλή και… μονοσήμαντη. Οι συγκρίσεις με την προηγούμενη έξοδο στις αγορές επί Κυβέρνησης Σαμαρά θα είναι από πολιτικά αναπόφευκτες έως και επιδιωκόμενες. Η επίτευξη καλύτερου επιτοκίου θα αποτελεί το επιχείρημα της κυβέρνησης. Η (εξαιρετικά πιθανή) επίτευξη υψηλότερων spreads θα είναι το εύλογο αντεπιχείρημα της αντιπολίτευσης. Μόνο που το αντεπιχείρημα προϋποθέτει στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις. Καθόλου βέβαιο ότι τις διαθέτει ο μέσος ψηφοφόρος.
Και στη μέση; Στη μέση ο ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, που επί χρόνια επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ πολιτικών επιδιώξεων και λογικής. Με στόχο την επικράτηση της λογικής. Τα κατάφερνε καλύτερα όταν οι πολιτικοί ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Δυστυχώς, όμως, τότε ήταν και η χώρα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου