Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Η προστατευμένη οικονομία της Ελλάδας μετά το Brexit

Καθησυχαστικοί Ντάισελμπουμ και Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Φόβοι για άλλες χώρες του Νότου. Όλο το ρεπορτάζ από τον Αθήνα 984.



Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ντάισελμπλουμ για χρέος, Τσακαλώτο και Brexit

Το 2018 οριοθέτησε την ρύθμιση του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ . Η σταθερότητα για νέες επενδύσεις και η συνεργασία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Tα βέλη σε Φάρατζ και ο … συσχετισμός με το ελληνικό δημοψήφισμα.










Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Οι… γαλλικές θέσεις για το Brexit και η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

Κοντά στις γερμανικές απόψεις για το Brexit και οι Γάλλοι. Τα συγχαρητήρια Μοσκοβισί στην Ελλάδα για την πρώτη αξιολόγηση και η επίσκεψη του επιτρόπου νομισματικών υποθέσεων στην Αθήνα.



Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

To δείπνο με Κάμερον και η πρώτη σύνοδος κορυφής χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και το σενάριο του Οκτωβρίου. Το Brexit και το ελληνικό πρόγραμμα. Το νεότερο ρεπορτάζ του Αθήνα 984 από τις Βρυξέλλες





Περιμένοντας τον Κάμερον – Οι επιπτώσεις Brexit στην Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα

Τις επόμενες κινήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την απόφαση για Brexit, αναμένουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι σχολίασαν το κατά πόσο επηρεάζει το βρετανικό δημοψήφισμα την Ελλάδα. Ποια η στάση τους για το ελληνικό πρόγραμμα.




Καλημέρα και καλή τύχη

Υπάρχουν δύο είδη πολιτικών. Εκείνοι που παράγουν πολιτικές και εκείνοι που επενδύουν στους συμβολισμούς.



Οι πρώτοι είναι εκείνοι που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά όταν οι δεύτεροι κραυγάζουν εναντίον της πραγματικότητας. Δεν ξέρουν κάτι άλλο. Για αυτό άλλωστε όταν κυβερνούν συναλλάσσονται μόνο προς όφελός τους. Δε γνωρίζουν να συναλλάσσονται και προς όφελος της χώρας τους.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Το αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ και το άρθρο 50

Τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν μετά το Brexit, μεταδίδει ο Γιάννης Παπαγεωργίου στον Αθήνα 984. Το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς την Μεγάλη Βρετανία αλλά και οι διαδικασίες για το άρθρο 50.



Οι πρώτες αντιδράσεις για Brexit και η επόμενη μέρα

Ο Αθήνα 984 μεταφέρει το κλίμα από τις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά το Brexit. Οι πρώτες δηλώσεις αλλά και οι επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.




Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Οι θεσμοί στο Economist. Οι δηλώσεις και οι… διαφωνίες

Οι θεσμοί βρέθηκαν στο συνέδριο του Economist και το ρεπορτάζ του Αθήνα 984 μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν εκεί


Ξαφά: «Η διαμάχη Ευρωπαίων-ΔΝΤ έφερε τον κόφτη»

Την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο  σχολίασε η Μιράντα Ξαφά, η οποία σε συνέντευξη της στον Γιάννη Παπαγεωργίου εξηγεί πως φτάσαμε στον κόφτη και την δυσκολία στο να τον αποφύγουμε. Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ σχολίασε επίσης το βρετανικό δημοψήφισμα. 






Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Ανδρεάδης: Μεγαλύτερη ζημιά στον τουρισμό το Brexit από το προσφυγικό

Απορημένος με την μείωση του προστίμου, στο μισό του ΦΠΑ, σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις, εμφανίστηκε μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο Ανδρέας Ανδρεάδης, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να σχολιάζει τους κινδύνους για τον τουρισμό σε ενδεχόμενο Brexit και να επισημαίνει την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού.

Μασουράκης: «Γρήγορη ανάκαμψη και φοροελαφρύνσεις»

Τις προτάσεις που θα καταθέσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «αποκάλυψε» μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα.




Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Ένας Έλληνας, ένας Βρετανός και… ένας Ευρωπαίος



«Δεν έχει σημασία από πού θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, αλλά να μην αρχίσει να ξηλώνεται», τόνιζαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, πέρσι τέτοια εποχή. Το ενδεχόμενο του grexit μπορεί να μην ήταν οικονομικά απαγορευτικό –παρά το κόστος του- ήταν ωστόσο ένα σενάριο, που είχε μπει για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων.




Ένα χρόνο μετά, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Ελλάδα –για την ώρα τουλάχιστον- δεν αποτελεί βασικό πονοκέφαλο ή για την ακρίβεια, το παυσίπονο που την αφορά είναι ακόμα σε δράση. Η Βρετανία (πολιτικά ανεύθυνα εν πολλοίς) είναι εκείνη, που από μόνη της και χωρίς να ανήκει στην Ευρωζώνη δοκιμάζει πλέον τις ευρωπαϊκές αντοχές.


Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

O Ανδρέας Κούτρας μιλά για το βρετανικό δημοψήφισμα

Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η βρετανική κοινωνία την Ευρώπη, αλλά και τις ομοιότητες που βρίσκει στο βρετανικό με το ελληνικό δημοψήφισμα μίλησε στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο οικονομικός αναλυτής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Ανδρέας Κούτρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στις… κάλπες ,τον εθνικολαϊκισμό που υπάρχει και στην Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις συνέπειες του Brexit.



Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η έγκριση της δόσης των 7.5 δις και η εμπλοκή του ΔΝΤ

Το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του Αθήνα 984 αναφορικά, με  την έγκριση της δόσης από τον  ESM αλλά και με τις ενστάσεις που εκφράζει το ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.




Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Χάρης Οικονομόπουλος: Δεν είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα

«Μόνο το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να καταγγείλει την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι αποφασιστικό, είναι συμβουλευτικό», δήλωσε στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού εμπορικού επιμελητηρίου , Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος παράλληλα εξήγησε και την… παγίδα στην οποία έπεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.




Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Αλέκος Παπαδόπουλος: «Καλώς τα αποδέχθηκε όλα η κυβέρνηση. Διαφωνώ με το μείγμα των μέτρων»

Σύμφωνος με την υπογραφή των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση,  αλλά αντίθετος με το μείγμα αυτών, εμφανίστηκε μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος «Έστω και για λόγους παραμονής στην εξουσία ή και διατήρησης, η σημερινή κυβέρνηση τα αποδέχθηκε όλα . Θεωρώ θετικό γεγονός ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τα πάντα, η διαφωνία μου είναι ότι τα μέτρα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μονομερώς από την φορολογία αλλά θα έπρεπε να επεκταθούν και στις κρατικές δαπάνες, κάτι το οποίο δεν έγινε για πολιτικούς λόγους».





Οι Αρχές της Οικονομίας και… οι Αρχές της Φυσικής

«Δεν είναι θέμα Αρχών της Οικονομίας, αλλά της Φυσικής». Με τον τρόπο αυτό, Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίαζε πρόσφατα την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.


Και μπορεί ο σχετικός ισχυρισμός να εμπεριέχει εσκεμμένα το στοιχείο της υπερβολής, ωστόσο η Ευρώπη φαίνεται να έχει προσαρμόσει τη δική της στάση απέναντι στην Ελλάδα σε δύο άξονες, σχετικούς με τα παραπάνω. Οι εταίροι της χώρας αφενός επιδιώκουν την εφαρμογή (σχεδόν) του συνόλου των συμφωνηθέντων, αφετέρου επιχειρούν να στηρίξουν κάθε είδους αναπτυξιακή πρωτοβουλία.