Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η επιστροφή στην… κανονικότατα ξεκινά από το ΔΝΤ

Ακόμα κι αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η είσπραξη των 7,5 δισ. ευρώ θα προχωρήσει χωρίς αρνητικές εκπλήξεις (το πιθανότερο σενάριο) καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι, ο δρόμος προς την κανονικότητα κάθε άλλο παρά στρωμένος με ροδοπέταλα είναι.
Η επόμενες εκταμιεύσεις συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή των πρόσφατα ψηφισθέντων, ενώ η επόμενη αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με την επίλυση των εκκρεμών εργασιακών ζητημάτων. Αν κανείς σκεφθεί ότι, το βασικό κριτήριο στον δρόμο προς τις αγορές (βασικός στόχος κάθε χώρας) είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις εκθέσεις του ΔΝΤ, είναι εύκολα κατανοητό ότι, οι θετικές αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup αφορούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον μας.
Υπάρχει ωστόσο μία λεπτομέρεια στην στάση του ΔΝΤ, η οποία καθόρισε την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και μάλλον ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί. 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Οι αριθμοί δείχνουν νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ από… Οκτώβριο

Την ώρα που οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, το πιθανότερο πλέον σενάριο στέλνει τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ μετά τη (δεύτερη) αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Δύο φαίνεται να είναι οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης ανάλυσης του προφίλ του ελληνικού χρέους. Ο δεύτερος, με την προϋπόθεση του Ταμείου να μην αποτελεί πλέον η Ελλάδα ειδική περίπτωση για αυτό.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η πάγια θέση του ΔΝΤ

Με αφορμή σχόλια για τις θέσεις του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την επικείμενη συμφωνία της 24ης Μαΐου, ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ‪#‎facts‬


Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του κόφτη συμπεριλαμβανομένου του είδους των μέτρων που θα λαμβάνονται. Πάγια θέση του Ταμείου είναι η περικοπή δαπανών (no news εδώ)

Σε ό,τι αφορά το χρέος είναι προφανές ότι η γερμανική πλευρά «κέρδισε» στο πρόσφατο Eurogroup τη λήψη αποφάσεων περί των μακροπρόθεσμων μέτρων μετά το 2018, αναλόγως (και) των τότε δεδομένων. Στο ζήτημα αυτό, το ΔΝΤ θέλει να παραμετροποιηθεί το θέμα ώστε να βγαίνουν τα νούμερα (numbers must add up και εκεί). Την άσκηση την έχει αναλάβει ο ESM και η οριστικοποίηση των κριτηρίων της συνολικής παρέμβασης αποτελούν θέμα συζήτησης.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι το ΔΝΤ αποχωρεί (αλήθεια από πού; Πρόγραμμα δεν έχει και στην συζήτηση βρίσκεται επειδή υπάρχει το αίτημα της Ελλάδας). Το πιθανότερο σενάριο σήμερα που μιλάμε είναι ότι το Ταμείο θα πάρει μία συμφωνία που θα είναι οικονομολογικά βιώσιμη, ενώ είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να μειώσει και την έκθεσή του σε ελληνικό χρέος. Το είδος του προγράμματος/σχέσης που θα έχει με την Ελλάδα παραμένει ωστόσο ανοικτό θέμα. Κοινός στόχος είναι να προχωρήσει σε επόμενο πρόγραμμα, ίδιων παραμέτρων με το ευρωπαϊκό.

(Σημ. όλα τα παραπάνω, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δε θα αλλάξει η καταγεγραμμένη και τη Δευτέρα πρόθεση πολλών Ευρωπαίων να διατηρήσουν το ΔΝΤ σε πρόγραμμα με την Ελλάδα)

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

FT - Επιστολή Λαγκάρντ σε Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ. Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τα προληπτικά μέτρα - Ανάγκη άμεσης έναρξης συζητήσεων για το χρέος

Οι Financial Times (Peter Spiegel) αναφέρονται σε χθεσινή επιστολή της Managing Director του ΔΝΤ Christine Lagarde προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. Κάνει λόγο για αδιέξοδο στις συζητήσεις για προληπτικά μέτρα. Τονίζει την αναγκαιότητα έναρξης συζητήσεων για το ελληνικό χρέος.



Αναφέρεται εκ νέου σε ανάγκη αναθεώρησης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, μέσω της Corriere della, Sera ρίχνει τους τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσει για ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Ακολουθούν το σύντομο άρθρο των FT και η συνέντευξη Regling.