Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Για την ώρα, έτσι έχουν τα νέα...

We have to avoid situation of renewed uncertainty for Greece. We need date for Eurogroup meeting in not distant future. In days, not weeks

Κίνηση υψηλού ρίσκου από την Κυβέρνηση

Από νωρίς χθες, τα δείγματα αναφορικά με τη συμφωνία του προληπτικού πακέτου μέτρων ήταν απολύτως αρνητικά και το είχαμε σαφώς καταγράψει.

Η επιλογή ωστόσο της ελληνικής πλευράς να μεταφέρει -ή τουλάχιστον να επιχειρήσει να το πράξει- τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο Συμβουλίου κορυφής κρύβει υψηλούς δείκτες ρίσκου.

Το καλό (αλλά απίθανο) σενάριο θέλει να τους αρχηγούς των κρατών να δέχονται εκείνοι να ερμηνεύσουν τη συμφωνία των… 17 ωρών διαπραγμάτευσης, αδειάζοντας τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους. Ή τουλάχιστον ορισμένους εξ’ αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλφρανγκ Σόιμπλε. Να αποδέχονται ότι η ελληνική πλευρά δεν υποχρεούται να συγκεκριμενοποιήσει τα προληπτικά μέτρα και να παραπέμπουν εκ νέου την υπόθεση στο Eurogroup και τους θεσμούς.  Σε αυτούς, δηλαδή, που θα έχουν… αδειάσει έστω κι αν οι αποφάσεις της Συνόδου προφανώς και αποτελούν θεσμική βάση εντός της ΕΕ.

Η πιθανότητα να παραμείνει απαθές το συμβούλιο των Υπουργών, σε ένα θέμα που θεωρείται δικό του είναι όση να κατακτήσει ο Λεβαδειακός το επόμενο πρωτάθλημα. Δε θα ήθελα π.χ. να διανοηθώ τί θα σημάνει για την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματευτές επιχειρήσουν να επιβάλουν ότι η εφαρμογή του προϋπολογισμού πρέπει να παρακολουθείται ανά τρίμηνο ή τετράμηνο. Και τα μέτρα να λαμβάνονται αντιστοίχως.

Το άσχημο σενάριο θέλει το Eurogroup να διατηρεί το δικαίωμα ερμηνείας της συμφωνίας του περσινού καλοκαιριού και -σε "συμμαχία" με το ΔΝΤ- να ζητήσει εκ νέου και άμεσα τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί το εύλογο επιχείρημα «πώς είναι δυνατό να μη συγκεκριμενοποιείτε μέτρα που θεωρείτε ότι δε θα εφαρμόσετε»…

Συνήθως, η Ευρώπη επιλύει τα ζητήματά της με συμβιβαστικό τρόπο και αναλόγως του γενικότερου πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος. Με κοινό μυστικό ότι τα πρώτα προληπτικά μέτρα ενδέχεται να εφαρμοσθούν σύντομα -μόλις τα πρώτα στοιχεία της ουσιαστικής εφαρμογής του προϋπολογισμού του 2016 γίνουν γνωστά- είναι θέμα αξιοπιστίας να γνωρίζουν οι εταίροι τί προτίθεται να πράξει η ελληνική πλευρά λεπτομερώς. Το ίδιο ισχύει αν... τα μέτρα απαιτείται να ληφθούν τον Μάρτιο του 2017.

Η αξιοπιστία, ωστόσο, δεν αποτελεί το δυνατότερο σημείο της ελληνικής πλευράς. Ειδικά όταν περιλαμβάνει αποφάσεις για μέτρα που… ενδεχομένως κληθεί να λάβει η επόμενη Κυβέρνηση.

Εν αναμονή... του Ντάισελμπλουμ, με το βλέμμα στην Αθήνα

«Δεν είναι η Commission αλλά ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αυτός που συγκαλεί το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών, στη βάση των συνομιλιών που συνεχίζονται και αφορούν πρώτον στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το πακέτο των μέτρων και δεύτερον στον προληπτικό μηχανισμό». Αυτό δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Commission Μαργαρίτης Σχοινάς.

O εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς


Θυμίζουμε ότι τεχνικές λεπτομέρειες αναμένονται να διευκρινιστούν σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος και… νέα συγκεκριμενοποιημένη ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί, σε ό,τι αφορά το δεύτερο.


Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί θεσμικοί φορείς σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο συνεχίζουν είναι hands-on προκειμένου να… διευρευνήσουν τη δυνατότητα διεξαγωγής του Eurogroup τη Μ. Πέμπτη. 

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Μέτρα ή... ημίμετρα καθορίζουν την τύχη της αξιολόγησης

Την ώρα που λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει το πακέτο των 5.4 δις ευρώ (δεν υφίστανται ουσιαστικές διαφορές σε κανέναν τομέα), τα προληπτικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ προκαλούν αγεφύρωτο –ως στιγμής- χάσμα στην πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κουαρτέτο.


Τόσο η πλευρά των Ευρωπαίων όσο και αυτή του ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα εφαρμοσθούν σε περίπτωση αστοχίας επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά επιχειρεί απλώς να περιγράψει τις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Φέρεται, μάλιστα, να επικαλείται αδυναμία ψήφισής τους στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να δίνει αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα... «πώς είναι δυνατό να μην μπορούν να περάσουν μέτρα, τα οποία θεωρείτε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν».

Το επόμενο διήμερο είναι καθοριστικό από την άποψη ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να καταθέσει (σήμερα) νέες προτάσεις οι οποίες θα κρίνουν τη διεξαγωγή (ή μη) του Eurogroup της Μ. Πέμπτης. Ταυτοχρόνως, θα φανεί κατά πόσο ελαστική μπορεί να αποδειχθεί η θέση των εταίρων μας αναφορικά με τη συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων.

Αυτό που δεν εμφανίζεται καθόλου ελαστικό είναι το χρονοδιάγραμμα μίας επικείμενης συμφωνίας. Σε περίπτωση που αυτή δεν έχει επιτευχθεί αμέσως μετά το Πάσχα, η πλευρά των Ευρωπαίων δεν προτίθεται να δυναμιτίσει το κλίμα του βρετανικού δημοψηφίσματος , πυροδοτώντας σενάρια Grexit. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Ιούνιος θα είναι πιθανότατα «νεκρός μήνας» και -εφόσον χρειαστεί- η συμφωνία θα επιδιωχθεί τον Ιούλιο. Μόνο που τότε, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα συμπίπτει με τα δημοσιονομικά όρια της χώρας...

Τέλος, τα σενάρια περί αλλαγής του οικονομικού επιτελείου δε φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη χρονοθέτηση της συμφωνίας. Αντιθέτως, οι θεσμοί  θεωρούν ότι μία υπουργική αλλαγή, πρακτικά, θα προκαλέσει εύλογη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό αποτελεί ζήτημα της ελληνικής Κυβέρνησης.